Gulpen C 409
Gulpen C 214
Bij Riehagervoetpad 1, 6271 PL te Gulpen

Omschrijving

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG vormt een ensemble van groene accenten waarin verschillende geledingen te herkennen zijn. De Engelse tuin- en parkaanleg ter weerszijden van de Gulp, beplant met beuken en groepen naaldhout, is in 1838 aangelegd door architect M.F. Weyhe uit Düsseldorf en vervolgens gewijzigd door tuinarchitect L. Fuchs in 1856. Fuchs voorzag in een deeltuin in formele stijl met vormsnoei-elementen. De Gulp heeft een aftakking naar de gracht en passeert enkele (....) moderne bruggetjes en verbreedt zich bij een stuw met cascade tot een vijver. De Gulp fungeert vanaf verschillende punten als blikvanger. Ten noordoosten van de Engelse tuin bevindt zich een gedeelte in geometrische stijl dat wordt gevormd door een pad in de vorm van een cirkel met ingeschreven cirkel waarop vier paden uitkomen, in het midden ligt een ronde vijver. Vroeger was hier de moestuin, tegenwoordig is dit deel met eenvoudige parterres ingedeeld. Aan de westkant van het kasteel is een vierkante moestuin die aan noord- en westzijde met een tuinmuur in baksteen en mergel besloten is; middenin de moestuin is een restant van een rond waterbassin (nog van de oude aanleg aanwezig, op enige afstand ten zuiden van het paviljoen. Voorts is hier het restant van een langgerekte smalle vijver (noord-zuid), ook van de oude aanleg. Een oprijlaan beplant met eik en linde verbindt de rijksweg (uit 1825) met de poort in de noordvleugel van de eerste bouwhoeve of voorburcht; deze laan bleef behouden uit een eerdere, classicistische aanleg. Hetzelfde geldt voor een tweede oprijlaan (Riehagervoetpad) die haaks op de eerste staat en van oost naar west loopt en in 1951 is beplant met beuken.

Het Riehagervoetpad loopt door in westelijke richting. Vanuit het kasteel richting Pesaken zijn er in westelijke richting zichtassen tot het hoogste gedeelte van de helling; tussen de licht glooiende gronden en open ruimten zijn eveneens zichtlijnen naar het kasteel. De Gulp gaat aan de westzijde van de buitenplaats over in een meander. Aan de westelijke begrenzing van het gebied is een zij-ingang en verder noordwaarts een wandelpad door het weiland. Dit pad sluit aan op de weg Osebos, die weer aansluit op de Rijksweg.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Kasteel Neubourg is van algemeen belang op basis van:

- de betekenis voor de geschiedenis van de tuin- en landschapskunst;

- de ouderdom;

- de gaafheid op zowel hoofdlijnen als details;

- het totale ensemble dat garant staat voor een rijk en gevarieerd scala aan historische ervarings- en belevingsmomenten.

Gemengde tuinstijl