Vordenseweg 2 A, 7261 LZ te Ruurlo

Omschrijving onderdeel 3:

KOETSHUIS. Volgens tekeningen van J. de Beijer uit het midden van de 18de eeuw stonden er destijds twee bouwhuizen op traditionele wijze ter weerszijden van het voorplein. Tegenwoordig is aan de zuidzijde van het plein nog een voormalig koetshuis aanwezig, dat van latere datum is (1816: eerste steen). Ten behoeve van de herbestemming tot gemeentewinkel (1984) is het interieur opnieuw ingedeeld. Bovendien zijn de grote inrijdeuren aan de voorzijde voorzien van glas. Het relatief grote, deels onderkelderde gebouw op rechthoekige plattegrond is opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een omlopend schilddak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels worden verticaal geleed door gemetselde lisenen. In het koetshuis waren oorspronkelijk twee dienstwoningen (oost en west) en een koets- en paardenstalling (midden) ondergebracht. Deze functieverdeling is aan de buitenzijde nog herkenbaar. De voorgevel telt vijf vensterassen met een terugliggende middenpartij, waarin drie dubbele inrijdeuren met getoogde bovenzijde zijn opgenomen. De middenpartij wordt geflankeerd door schuifvensters in empirestijl. Op de verdieping tweelichten, op het niveau van het souterrain eenvoudige vensters van verschillende vorm. De oostelijke en westelijke eindgevel vormden de voorgevels van de dienstwoningen. Deze gevels zijn drie vensterassen breed, voorzien van een centrale deur met bovenlicht (voorafgegaan door een stoepje van enkele treden) en vensters als in de voorgevel. De achterzijde van het voormalige koetshuis spring over vier vensterassen fors uit. In de achtergevel vensters als aan de voorzijde en twee eenvoudige toegangsdeuren. Tegen de oostgevel twee marmeren piedestals.

KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Ruurlo is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type