Bij Vordenseweg 2, 7261 LZ te Ruurlo

Omschrijving onderdeel 6a, 6b en 6c:

WATERMOLENCOMPLEX, bestaande uit twee molenhuizen en een stuw Ten zuidwesten van het hoofdgebouw ligt ter weerszijden van, en deels in, de Baakse beek het ontmantelde watermolencomplex. Voor zover bekend dateert de oudste vermelding van de watermolen uit 1786. De nog bestaande molenhuizen gaan ook zeker terug tot die tijd. Het waterrad is in de loop der tijd verdwenen. Het MOLENHUIS op de zuidelijke oever (6A) was vroeger als oliemolen in gebruik. Het gebouw is opgetrokken uit rode baksteen en vakwerk. Het ligt onder een schilddak, gedekt met rode pannen. De noordelijke gevel is deels beschoten met geteerde planken en aan de zuidzijde voorzien in een aankapping. Tegen het molenhuis is een (restant van) een hondenkennel. Het MOLENHUIS op de noordelijke oever (6B) was vroeger als korenmolen in gebruik. Het gebouw is opgetrokken uit rode baksteen en vakwerk onder een schilddak gedekt met rode Oud-Hollandse pannen. In de gevels meerruitsvensters in verschillende formaten en een garagedeur (XXd). Tussen de beide gebouwen een brug met ijzeren STUW (6C) uit omstreeks 1840

Waardering Het WATERMOLENCOMPLEX behorende tot de historische buitenplaats Ruurlo is van algemeen belang:

- Wegens de ouderdom;

- Wegens de zeldzaamheid van het type en de gaafheid;