529523 - Israëlitische Begraafplaats
Bloemendaal E 931
Bloemendaal E 932
Overveen, v/h Tetterodeweg BY 13

Omschrijving onderdeel 2: Muur met toegangspoort.

Rond de Israëlitische begraafplaats een manshoge bakstenen MUUR (1805) MET TOEGANGSPOORT. De in 1903 tot drie meter hoogte opgetrokken poort bevindt zich aan de voorzijde. In de meest zuidelijke hoek is in de jaren dertig van de 20ste eeuw een deel van de muur vernieuwd in verband met de verkoop van een belendend perceel aan de gemeente Bloemendaal. De toegangspoort is voorzien van een smeedijzeren hek, bestaande uit twee openslaande delen. Dit hek werd in 1982 aangebracht ter vervanging van gesloten houten deuren en is vanuit het oogpunt van monumentenzorg van ondergeschikt belang. Aan de linkerzijde van het hek bevindt zich in de muur een blindnis, aan de andere zijde een kleine houten toegangsdeur. De gehele muur is voorzien van een ezelsrug en verbrede plint. Met name in de zuidmuur zijn hardstenen aanzetstenen en een sluitsteen aangebracht, voornamelijk om de krachten van de gemetselde boog boven de toegang op te vangen. Op één van deze blokken is een Hebreeuwse tekst uitgehakt. De overige muurdelen zijn waarschijnlijk in 1903 gepleisterd. Vermoedelijk na de oorlog is op de muur een extra metalen afrastering geplaatst. De ijzeren staken voor deze afrastering zijn daartoe in de muur gemetseld.

Waardering

De omringende MUUR MET TOEGANGSPOORT is van algemeen cultuurhistorisch, genealogisch en funerairhistorisch belang:

- wegens de ouderdom en de gebruiksgeschiedenis;

- wegens het materiaalgebruik en de toegepaste symboliek;