529544 - Kasteel Gemert
Gemert N 259
Gemert N 257
Gemert N 590
Bij Ridderplein 15, 5421 CW te Gemert

Omschrijving onderdeel 2

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het kasteel is gesitueerd op een trapeziumvormig perceel dat grotendeels door lanen is omgeven. Het terrein wordt door een rechte lindelaan in tweeën gedeeld met aan de oostzijde het omgrachte hoofdgebouw in een kleinschalige aanleg in landschapsstijl en aan de westzijde een nutsgedeelte. Langs de zuidoostzijde van het trapeziumvormige terrein loopt een rechte, dubbele laan (Kasteellaan/Heilige Geestlaan) met een waterloop in het midden; deze waterloop was oorspronkelijk onderdeel van het riviertje de Rips, dat een kronkelend verloop kende en aan het begin van de 17de eeuw over een lengte van ca.400 meter is gekanaliseerd. Aan de westzijde de Scheidiuslaan met rode beuken; aan de noordzijde de Ridder Rutgerlaan met inlandse eiken. Haaks op de Kasteellaan staat ter hoogte van het poortgebouw in de as van het kasteel de toegangslaan die met twee rijen kastanjebomen is beplant. De binnengracht is tussen 1669-1879 vergraven tot een vijverpartij, waarlangs een slingerende rondwandeling rondom en opgaande bomen (plataan, kastanje, eik en beuk); deze kleinschalige aanleg in landschapsstijl is gedetailleerd weergegeven op een pentekening en in grote lijnen op de Topografische Militaire Kaart uit 1897. De lindelaan vormt de grens tussen het landschappelijke deel en het meer formele deel. Aan het einde van de lindelaan (noord) ligt een opgeworpen heuvel (oorspronkelijk een grot). Aan de westzijde van de laan grenzen twee carré's met lanen van linden (midden, oost-west), eiken, groene en rode beuken die thans een weiland (noord) en een sobere begraafplaats van de paters (zuid) omringen. Rondom het landschappelijk gedeelte en de carré's ligt de buitengracht. Ten westen daarvan tot aan de Scheidiuslaan bevindt zich een weiland. De inrichting met de carré's is waarschijnlijk in dezelfde periode 1869-1879 tot stand gekomen (zie ook de Topografische Militaire Kaart 1897), waarin ook de moestuin naar de overzijde van de Kasteellaan is verplaatst.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van algemeen belang:\t

- vanwege de goed bewaarde infrastructuur van grachten en lanen;

- vanwege de kleinschalige negentiende-eeuwse aanleg in landschapsstijl met vergraven gracht en slingerende rondwandeling;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Landschapsstijl