529544 - Kasteel Gemert
Ridderplein 13, 5421 CW te Gemert
Ridderplein 13 f, 5421 CW te Gemert
Ridderplein 13 g, 5421 CW te Gemert
Ridderplein 13 h, 5421 CW te Gemert

Omschrijving onderdeel 5

VOORBURCHT BESTAANDE UIT BRUG, POORT EN DONJON met "NIEUWBOUW" en JEZUÏETENBOUW. De voorburcht is toegankelijk middels een 16de-eeuwse bakstenen boogbrug naar de poortdoorgang uit 1548 met links daarvan een vijftiende-eeuwse donjon in Gotische stijl en rechts daarvan de zogenoemde nieuwbouw (1941, wederopbouw na oorlogsschade, architect J. Magis), overlopend in de Jezuïetenbouw (1907-1909, architect J. Dony) en refter. De BRUG heeft een dubbele boog, met sierankers in het metselwerk en een gemetseld brughoofd aan de zuidzijde; de opgemetselde leuning is uit ca. 1950 ter vervanging van een ijzeren leuning. De verdiepingloze POORT met bloktandlijst onder de goot is overkapt door een met leien gedekt zadeldak met dakkapel en heeft een getoogde doorgang met natuurstenen neuten en iets terugliggende dubbele houten deuren in een natuurstenen omlijsting; in beide zijmuren van de doorgang bevindt zich een kleine omlijste rondboogpoort naar de donjon (west) en de nieuwbouw (oost). Meerruitsvenster. De poort is overkluisd door een stenen tongewelf. Twee wapenstenen een met jaartal 1659 en een met het wapen van Baron van Loë die van 1691 tot 1712 commandeur was; waarschijnlijk verwijzen de stenen naar verbouwingen/restauratie. Daarnaast staat de DONJON op rechthoekige grondslag die aan drie zijden met de voet in de gracht staat; hij is opgebouwd uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt, steil zadeldak tussen trapgevels. Op de drie hoeken uitgekraagde spietorentjes (arkels) en op de noordoosthoek een veelhoekige, beneden gedeeltelijk vierkante uitspringende traptoren, allen onder ingesnoerde spitsen. De gevels zijn geleed door waterlijsten en spaarnissen met gotische natuurstenen traceringen; de oostgevel heeft een veelhoekig uitgemetselde schoorsteen. In de traptoren een toegangspoort waarboven een spitsboognis met het jaartal 1763 en inscriptie S.G.I.G (Soe Goet is Got).

Waardering

VOORBURCHT BESTAANDE UIT BRUG, POORT EN DONJON met "NIEUWBOUW" en JEZUÏETENBOUW van algemeen belang:

- vanwege de donjon als goed voorbeeld van profane gotische bouwkunst;

- vanwege de markering van de toegang tot de voorburcht;