De Wijk G 885
Dorpsstraat 4, 7957 AV te de Wijk

Omschrijving onderdeel 1

Twee verdiepingen tellend onderkelderd LANDHUIS (Huis Voorwijk), opgetrokken uit schone baksteen op rechthoekige plattegrond en gedekt door een afgeknot, met blauwe Hollandse pannen belegd afgeplat schilddak met vier hoekschoorstenen met borden; in elk der dakschilden één of twee kapellen met meerruitsverdeling; de kapel aan voorzijde het rijkst uitgevoerd: met wangen, driehoekig fronton en (draai)ramen met vijftienruits verdeling; voorts gepleisterde plint; keldervensters met en zonder luiken; geprofileerde omlopende lijstgoot op houten klossen; muurankers. Oorspronkelijk bestond het huis uit een hoog voorhuis en laag achterhuis. Het achterhuis werd omstreeks 1870 met een verdieping verhoogd en werd toen evenals het voorhuis overkapt door een eigen schilddak. De verbouwing van beide daken tot het huidige afgeplatte dak vond plaats in de jaren '30 van de 20ste eeuw. De vijf traveeën brede voorgevel met hoeklisenen en even uitgemetselde middenrisaliet; hardstenen stoep geflankeerd door schilddragende stenen leeuwen. In de voorgevel beganegronds een centrale ingangspartij met vleugeldeur (panelen onder; voor het overige glas); decoratief bovenlicht met Lodewijk XVI details; geprofileerde houten omlijsting; aan weerszijden twee lichtgetoogde vensters met meerruits(schuif)ramen; op de verdieping vijf vergelijkbare vensters. In de linker- en rechterzijgevel vensters van verschillende maat en verdeling. In de linkerzijgevel, ter plekke van de vroegere dienstingang, een deur met korfboogvormig bovenlicht; hardstenen trap. Terzijde klein berghok onder plat dak; tweeruitsraam en houten deur onder korfboog. In de vijf traveeën brede achtergevel (vernieuwd 1866) beganegronds centrale ingangspartij met vleugeldeur (panelen onder; voor het overige glas en tweeruits bovenlicht); aan weerszijden een openslaande deur en een venster met achtruits(draai)ramen; bakstenen terras. Op de verdieping zesruitsschuiframen. Het merendeel der raam- en deuropeningen lichtgetoogd en onder 1 1/2-steens strek; ten dele persiennes. INTERIEUR. Het huis verkeert inwendig nog voor een deel in de oorspronkelijke staat. In het interieur zijn ondermeer van belang: de centrale met marmeren tegels belegde gang; stucdecoraties (daaronder lijstwerk, kuiven en medaillons verwijzend naar de jacht); geprofileerde deuren en deuromlijstingen. In de voorsalon onder meer een afkomstige houten schouw met schilderstuk (vaas met bloemen) en stucplafond met florale versiering; vouwblinden met kasten. In de gang, op de scheiding tussen voor- en achterhuis, een korfboogvormige toog met profiellijst, kapiteeltjes en kuifbekroning. In de opkamer een gehout plafond met geometrische patronen. Een 19de-eeuwse houten trap met tussenbordes vormt de verbinding met de verdieping. In de gang op de verdieping gehouten paneeldeuren met kozijnen uit de bouwtijd van het huis.

\t\t

Huis Voorwijk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

- Voorwijk is van cultuurhistorisch belang als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de Drentse woonhuisarchitectuur voor de meer welgestelden;

- heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe samenhang en de historisch- ruimtelijke relatie met de bijgebouwen en vanwege de verbondenheid met de streek;

- heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp, de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering en de samenhang tussen het exterieur en delen van het interieur;

- is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats