De Wijk G 1294
De Wijk G 1295
De Wijk G 1056
De Wijk F 2721
Bij Dorpsstraat 4, 7957 AV te de Wijk

Omschrijving onderdeel 2

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Voorwijk is van oorsprong en in opzet nog herkenbaar in Hollands-classisitische tuinstijl aangelegd. Centraal aan de voorzijde van het huis en geflankeerd tussen de spiegelbeeldig van elkaar gepositioneerde bouwhuizen een cirkelvormige oprit. De voorzijde van de plaats wordt vanouds afgebogen door een rij linden. Daar waar zich oorspronkelijk de hoofdas van de aanleg bevond (vgl. Topografische en Militaire kaart uit 1851), bevindt zich nu een houtwal, die als coulisse het doorzicht in landschapsstijl vanuit het huis over het weiland in noordwestelijke richting begrensd. Gezien vanaf de voorzijde wordt het binnenpark aan weerszijden door een houtwal begrensd. De westelijke, met eiken beplante wal is oorspronkelijk, en als zodanig nog herkenbaar, een formele laan die naar Dickninge voerde en die van vòòr de aanleg van Voorwijk dateert. Aan weerszijden van het door hout begrensde binnenpark een door hout omgeven weiland. Vanuit het binnenpark zijn er op deze twee weilanden enkele doorzichten. In het binnenpark aan de achterzijde van het huis zijn delen van een 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl herkenbaar, waaronder een monumentale tulpenboom (de oudste in ons land), een monumentale beuk en Noorse es. Aan de achterzijde wordt het park afgesloten door een strook geaccidenteerd parkbos (eik, beuk en hulst) met slingerpaden en een kleine vijver in landschapsstijl, een gaaf bewaard slingerbos uit het einde van de 18de eeuw. Aangrenzend aan de zuidzijde van dit bos een recht pad (Dickningerpad) aan weerszijden met eik beplant, waarvan de aanleg en beplanting uit het einde van de 18de eeuw dateert.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Voorwijk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

- de aanleg is van algemeen belang als deels gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudige aanleg in Hollands classicistische stijl;

- de aanleg is van algemeen belang vanwege de zeldzaamheidswaarde van het gaaf bewaarde laat 18de-eeuwse slingerbos;

- heeft ensemblewaarde vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met hoofd- en bijgebouwen alsook met de omgeving, in het bijzonder door de relatie met de aangrenzende historische buitenplaats Dickninge.

Hollands Classicisme