Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529558
Complexnummer
529555 - Voorwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/8
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
De Wijk G 885
Bij Dorpsstraat 4, 7957 AV te de Wijk

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3

Inleiding

LINKER BOUWHUIS met TUSSENLID gebouwd in de periode 1789-1792 als koetshuis met paardenstalling. De twee deuropeningen aan de achterzijde doen vermoeden dat er zich in het bouwhuis een koetsierswoning heeft bevonden. Gerestaureerd 1975.

Omschrijving

Verdiepingloos bouwhuis, opgetrokken uit schone baksteen op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met blauwe Hollandse pannen belegd, aan één zijde doorgetrokken schilddak met hoekschoorstenen met borden; geprofileerde gootlijst; gemetselde hoekpilasters; staafankers; ten dele vlechtingen. In de langsgevel aan pleinzijde rechtgesloten deuren met halfrond gesloten mandeur onder anderhalfsteens strek; aan weerszijden een meerruitsrondboograam tussen blindnissen respectievelijk een blindnis en een meerruitsrondboograam. In de lage langsgevel staldeuren en rondboog- en rechtgesloten stalvensters; goot op ijzeren beugels. In de kopse gevel aan tuinzijde twee houten deuren met achtruits bovenlicht, geflankeerd door een meerruitsrondboograam, respectievelijk een dito raam en een blindnis. De rondboogramen en blindnissen onder rollaag. Inwendig: gaaf bewaarde gebintconstructie, deels bewaard gebleven oude klinkerbestrating en toogkast uit het einde van de 19de eeuw. VERBINDINGSMUUR. Bouwhuis en hoofdgebouw zijn architectonisch met elkaar verbonden door een tussenlid in de vorm van een kwartcirkelvormige muur met aan voorzijde een diepliggende poortdeur onder gedrukte boog, aan weerszijden waarvan een blindnis; de achterzijde is soberder vormgegeven. Bovenlangs een geprofileerde houten lijst; staafankers.

Waardering

\t\t

Het linkerbouwhuis met verbindingsmuur behorende tot de buitenplaats Voorwijk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

- het bouwhuis is van algemeen belang als belangrijk en herkenbaar onderdeel van de 18de-eeuwse buitenplaats;

- is van cultuurhistorisch belang als kenmerkend onderdeel van een buitenplaats die (grotendeels) in oorspronkelijke staat en samenhang bewaard is;

- is van cultuurhistorisch belang vanwege de vroegere functie, die onlosmakelijk is verbonden met de buitenplaats en die thans nog herkenbaar aanwezig is;

- heeft architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, aan de functie gerelateerde hoofdvorm en detaillering;

- is van belang vanwege de herkenbaarheid en de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de verbondenheid met de streek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529555. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1789
1792
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing