Dorpsstraat 4 a, 7957 AV te de Wijk

Omschrijving onderdeel 4

Inleiding

RECHTER BOUWHUIS met VERBINDINGSMUUR, gebouwd in de periode 1789-1792 als stalling voor hoofdzakelijk rundvee. In 1975 gerestaureerd en aan de functie van bewoning aangepast.

Omschrijving

Verdiepingloos bouwhuis, opgetrokken uit schone baksteen op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met blauwe Hollandse pannen belegd, aan één zijde doorgetrokken schilddak met hoekschoorstenen met borden; in de kopse schilden een dakkajuit met geprofileerd driehoekig fronton en 16-ruits schuifraam; geprofileerde gootlijst; gemetselde hoekpilasters; staafankers; ten dele vlechtingen. In de langsgevel aan pleinzijde rechtgesloten dubbele deuren met ovaal bovenlicht met kruis (verglazing uit 1968?) onder anderhalfsteens strek; aan weerszijden twee respectievelijk drie houten meerruitsrondboogramen In de kopse gevel aan pleinzijde rechtgesloten dubbele deuren met ovaal bovenlicht met kruis onder anderhalfsteens strek; aan weerszijden een blindnis respectievelijk een rondboograam als in voorgevel. De lage langsgevel door aanmerkelijke modernisering niet meer oorspronkelijk. In de kopse gevel aan tuinzijde (na verbouwing) glasdeuren; aan weerszijden twee rondboogramen als in de voorgevel. Alle rondboogramen en blindnissen onder rollaag. Inwendig: gaaf bewaarde gebintconstructie VERBINDINGSMUUR. Bouwhuis en hoofdgebouw zijn architectonisch met elkaar verbonden door een tussenlid in de vorm van een kwartcirkelvormige muur met aan voorzijde een diepliggende poortdeur onder gedrukte boog, aan weerszijden waarvan een blindnis; de achterzijde is soberder vormgegeven. Bovenlangs een geprofileerde houten lijst; staafankers.

\t\t

Het rechter bouwhuis met verbindingsmuur behorende tot de buitenplaats Voorwijk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

- het bouwhuis is van algemeen belang als belangrijk en herkenbaar onderdeel van de 18de-eeuwse buitenplaats;

- is van cultuurhistorisch belang als kenmerkend onderdeel van een buitenplaats die (grotendeels) in oorspronkelijke staat en samenhang bewaard is;

- is van cultuurhistorisch belang vanwege de vroegere functie, die onlosmakelijk is verbonden met een buitenplaats;

- heeft architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke, aan de functie gerelateerde hoofdvorm en detaillering;

- is van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur;

- heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de verbondenheid met de streek.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis