Laren-Verwolde Q 929
Bij Jonker Emile Laan 4, 7245 TL te Laren

Omschrijving

KOETSHUIS met PAARDENSTAL. Gebouw in eclectische bouwstijl uit 1890 (jaartalsteen 'F.W.M. van der Borch tot Verwolde 4 Aug.1890) van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder afgeplat schilddak. De paardenstal is iets breder dan het koetshuis waardoor in de voorgevel een kleine verspringing is. De gevels zijn van baksteen met een gepleisterde plint en met hoekpilasters en risalieten. De gevels hebben een geprofileerde cordonlijst en een gekorniste kroonlijst. Het dak is met gesmoorde pannen gedekt met aan de voorzijde twee dakkapellen, aan de achterzijde één dakkapel. Het gebouw heeft rond afgesloten vensters waarin stolpramen met spaakroeden. Aan de bovenzijde hebben de vensters een gepleisterde boog met sluitsteen. In de rechterzijgevel bevinden zich twee grote getoogd afgesloten deuropeningen, voorzien van een segmentboog met aanzet- en sluitsteen. Het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk met o.a. de paardenstands, hooiruiven met vulkoker, tuigenkast en een houten trap met aanzetbaluster naar zolder.

Waardering

KOETSHUIS MET PAARDENSTAL, behoend tot de historische buitenplaats Verwolde is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom

- wegens het type