Laren-Verwolde Q 984
Jonker Emile Laan 6, 7245 TL te Laren

Omschrijving

ORANJERIE. De oranjerie is gebouwd ca 1890 en is een eenvoudig bakstenen gebouw met pilastergevels onder met pannen gedekt schilddak. In het zuidelijke dakvlak twee dakkapellen. Hoge vensters onder gebogen strek. Aan de achterzijde enkele moderne aanbouwen. Het interieur is niet meer oorspronkelijk. In 1925 werd het gebouw door M.A. en J. van Nieukerken verbouwd en vergroot om mede plaats te bieden aan een elektriciteitscentrale en een waterzuivering- en ontijzeringsinstallatie. Thans is het voor horecadoeleinden ingericht

Waardering

De ORANJERIE, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde is van algemeen cultuurhistorisch belang

- als goed bewaard voorbeeld van een oranjerie eind 19de eeuw

- als onderdeel van de historisch gegroeide buitenplaats Verwolde