Laren-Verwolde Q 944
Oude Holterweg 1, 7245 TM te Laren

Omschrijving

BOERDERIJ HENRIKAHOEVE. Hallehuisboerderij uit 1892 gelegen in het verlengde van de Jonker Emilelaan. Het voorhuis is smaller dan het achterhuis. Eén bouwlaag onder met pannen gedekt zadeldak, aan de voorzijde decoratief uitgesneden houten windveren en achter een wolfeind. Baksteen gevel op gepleisterde plint met vensters met gietijzeren diagonaal geplaatste roeden. Symmetrische gevel met in het midden een deur, links en rechts vensters waarboven strek met gele en rode baksteen. Boven de deur gepleisterd naamveld met '18-Henrika-hoeve-92'. In de topgevel keperboogvormig klein venster met luik en twee ruitvormige, kleine ramen. Zij- en achtergevel zonder bijzondere kenmerken. Het interieur is nog grotendeels aanwezig met opkamer, kelder, houten schouw en balkenplafonds.

Waardering

BOERDERIJ HENRIKAHOEVE, deel uitmakend van een ensemble van boerderij, bakhuis en hooiberg, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde, van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de ouderdom

- wegens de bouwstijl