Laren-Verwolde Q 781
Jonker Emile Laan 3, 7245 TL te Laren

Omschrijving

BOERDERIJ MEIJER. Deze boerderij ligt links van de hoofdzichtlijn van het huis Verwolde. Zodra men het omgrachte terrein verlaten had, is dit de eerste, duidelijk zichtbare boerderij. Hallehuisboerderij van één bouwlaag onder voor de helft (horizontaal) met pannen en voor de helft met riet gedekt zadeldak. Baksteen gevels op gepleisterde plint. In de voorgevel, met in rode en gele baksteen uitgevoerde hoekpilasters, twee grote en twee kleine schuifvensters met luiken in de kleuren van Verwolde. De middelste twee, grote, vensters in een risaliserend deel waarvan de randen in gele baksteen zijn uitgevoerd. De strekken zijn in gele en rode baksteen uitgevoerd met in de strekken van de middelste vensters een sluitsteen. In de topgevel een venster met luik en bovenlicht, met links en rechts daarvan twee gepleisterde naamvelden met 'MEIJER' en '1886'. Links in de gevel deur met bovenlicht.

Waardering

BOERDERIJ MEIJER, deel uitmakend van een ensemble, bestaande uit een boerderij, twee hooibergen en bakhuis, en behorend tot de historische buitenplaats Verwolde is van algemeen belang

- wegens de architectuurhistorische waarde (bouwstijl, details, baksteenversieringen, onderdeel van samenhangende architectuur op de buitenplaats),

- wegens de stedenbouwkundige waarde (gelegen in de zicht van het huis Verwolde en in de as van de zuidlaan)

- de cultuurhistorische waarde (onderdeel van de buitenplaats Verwolde).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw boerderij Meijer c.a.