Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529579
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190386 - 448810

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 2 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond, langs de zuidzijde van de vorkvorm van de zuidelijkste splitsing op Groot-Heidekamp, zuidoostelijk van en in de directe nabijheid van gebouw 3. Gebouw 2 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen ziekenbarak en maakt als zodanig deel uit van het kamphospitaal. De daknok ligt vrijwel oost-west, parallel met de aangrenzende weg. Is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een min of meer lineair dorpsverband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een aantal in een brinkachtige structuur gegroepeerde panden.

Omschrijving

Van een paviljoensgewijze opgezet hospitaal deel uitmakende, eenlaagse middelgrote bakstenen ZIEKENBARAK met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en van kruipruimte voorzien, op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gegolfde brique / grauwe verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels. Op de hoek van de noordelijke langsgevel / hoofdgevel en de rechter kopgevel een portiek, met in beide gevels een halfrond gesloten toegang onder dubbele rollaag en gescheiden door een vierkante bakstenen hoekkolom, waarin simpel kroonlijstmotief en ingelegde natuursteenbrokken en buiten het normale verband geplaatste bakstenen. Portiek met rechts toegangsopening onder hanenkam en voorzien van lattendeur met in omgekeerde V-vorm geplaatste latten. Links van portiek vijf imitatie-natuurstenen (gewapend betonnen) kruisvensters onder hanenkam, met bovenin twee houten met roeden verdeelde vierruits valramen en onderin twee naar binnen bewegende houten met roeden verdeelde vierruits draairamen, en onder het kalf plaatstalen luiken, waarop groen en wit geschilderd zandlopermotief. De rechter kopgevel met schouderstukken, rollaag langs geveltop; links de portiek en rechts twee vergelijkbare vensteropeningen onder iets getoogde korte strekken en op zolderverdiepingniveau drie kleinere omlijste vensters onder hanenkam, met dubbele naar binnen bewegende houten met roeden verdeelde vierruits draairamen. Linker kopgevel vergelijkbaar. In de zuidelijke langsgevel vier imitatie-natuurstenen (gewapend betonnen) kruisvensters onder hanenkam, met bovenin twee houten met roeden verdeelde vierruits valramen en onderin twee naar binnen bewegende houten met roeden verdeelde vierruits draairamen, en onder het kalf plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. Kruisverband. Mastgoten. Interieur ten dele gemoderniseerd. Trap later omtimmerd, maar nog met voor de bouwtijd kenmerkende delen, zoals balustrade en lambrisering. Gewapend betonnen zoldervloer, waarop vermoedelijk later aan de lange zijden met betonblokken ca. twee meter hoge wanden zijn aangebracht. Kap met houten sporen en spanten.

Waardering

ZIEKENBARAK, van algemeen belang als zeldzaam en goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de deels op locale en deels op Rijnlands aandoende voorbeelden geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBomvrij militair object

Ziekenbarak

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Ziekenbarak

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging