529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Inleiding

Gebouw 4 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond, oostelijk van de noordwaartse tak van de zuidelijkste wegsplitsing op Groot-Heidekamp, iets ten westen en in de directe nabijheid van de gebouwen 1 en 5. De daknok strekt zich ruwweg uit van zuidwest naar noordoost en loopt evenwijdig met de aangrenzende, naar het oosten lopende en gebogen weg. Gebouw 4 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen ziekenbarak en het maakt als zodanig deel uit van het kamphospitaal. Is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een min of meer lineair dorpsverband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een aantal in een brinkachtige structuur gegroepeerde panden.

Omschrijving

Van een paviljoensgewijze opgezet hospitaal deel uitmakende, eenlaagse relatief grote bakstenen ZIEKENBARAK met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en van kruipruimte voorzien, op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gegolfde overwegend brique pannen belegd, aan beide zijden afgewolfd zadeldak, met in beide langsschilden drie onder lessenaarsdak gebrachte dakkapellen en door het zuidoostelijk schild een bakstenen schoorsteen. De zuidwestelijke kopgevel / hoofdgevel heeft rechts een met blokken imitatie-natuursteen (beton) omlijste, getoogde toegang met twee halfronde treden en links hiervan een imitatie-natuurstenen (gewapend betonnen) kruisvenster onder iets getoogde strek, met bovenin twee houten met roeden verdeelde vierruits valramen en onderin twee naar binnen bewegende houten met roeden verdeelde vierruits draairamen, en onder het kalf plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief; op zolderverdiepingniveau drie kleinere omlijste vensters onder iets getoogde strekken, waarin dubbele naar binnen bewegende houten met roeden verdeelde vierruits draairamen en houten luiken. De noordoostelijke kopgevel vergelijkbaar, maar de toegangsopening centraal en links en rechts hiervan imitatie-natuurstenen (gewapend betonnen) kruisvensters. In de noordwestelijke en de zuidoostelijke langsgevels elk negen vergelijkbare kruisvensters onder hanenkam. Kruisverband. Mastgoten. Wit geschilderde windveren. Interieur bevat onder meer vernieuwde deuren.

Waardering

ZIEKENBARAK, van algemeen belang als zeldzaam en goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de deels op locale en deels op Rijnlands aandoende voorbeelden geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object Ziekenbarak

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bomvrij militair object Ziekenbarak