Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529590
Complexnummer
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/190
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 14 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen de nummers 10 en 17, aan de zuidkant van een eertijds op een keerplaats doodlopend zijweggetje van de noord-zuidverbindingen op Groot-Heidekamp. De daknok strekt zich uit van west naar oost, evenwijdig met het weggetje. Gebouw 14 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van een deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes buiten het overwegend lineaire verband gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief kleine, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, met grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd en in beide kopse einden afgewolfd zadeldak. In de westelijke kopgevel / hoofdgevel links een toegangsopening met twee treden en onder rollaag, voorzien van een lattendeur en een in achten verdeeld bovenlicht en rechts hiervan twee vensteropeningen onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. Op zolderverdiepingniveau drie kleine vensters met in vieren verdeelde draairamen en relict van bovengrondse elektriciteitsvoorziening. Oostelijke kopgevel links en rechts symmetrisch, met vergelijkbare vensteropeningen en centraal een dichtgemetselde toegangsopening. Zuidelijke langsgevel twee en noordelijke drie vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. Mastgoten rondom. Interieur deels gemoderniseerd. Een deel van trap is kenmerkend voor de bouwtijd. Spanten- en sporenkap, later beschoten.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529576. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing