Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529595
Complexnummer
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/175
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 19 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal in het verlengde van de lijn van nummer 14 naar nummer 18, voorbij het einde van een eertijds doodlopend zijweggetje van de noord-zuidverbindingen op Groot-Heidekamp. De daknok strekt zich globaal uit van zuidoost naar noordwest en staat haaks op het doodlopende wegje. Gebouw 19 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, middelgrote, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond, en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd, met brique / grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak, met in het noordoostelijk dakschild een bakstenen schoorsteen. De zuidwestelijke kopgevel / hoofdgevel heeft links een toegangsopening onder rollaag, met lattendeur en in vieren verdeeld bovenlicht en rechts twee vensteropeningen onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beide beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. Op zolderverdiepingniveau drie vensters met vierruits draairamen. De noordoostelijke kopgevel heeft links en rechts een vensteropening onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief, en centraal een toegangsopening met plaatijzeren deur. Later aangebrachte ijzeren wenteltrap naar zolderverdiepingniveau, alwaar moderne toegangsopening en links twee vensters. Zuidoostelijke met twee en noordwestelijke langsgevel met drie vensteropeningen onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beide beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief; de laatste gevel met rechts tevens een hoog geplaatst venstertje. Wit geschilderde windveren; mastgoten. Het interieur is deels gemoderniseerd.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529576. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing