Actualiteit gegevens: 22-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529601
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190190 - 449133

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 25 ligt vrijstaand, schuin noordwestelijk tegenover 24, aan de westzijde van de westelijke van de twee noord-zuidverbindingen op Groot-Heidekamp. Gebouw 25 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een in los lineair verband geplaatst ensemble van panden. Het pand is thans ingericht voor de functies van bar en feestruimte.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief kleine, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond, met betonnen plint en fundering en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd, met rode gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak, met in beide dakschilden moderne dakraampjes en met aan de oostelijke langsgevel rechts een gedeeltelijk open en op de hoek door een bakstenen kolom gedragen aanbouw onder aangekapt lessenaarsdak. In de oostelijke langsgevel / hoofdgevel links twee vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beide beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. Rechts hiervan de aanbouw, waarin twee dichtgemetselde vensters. De noordelijke kopse gevel, aansluitend aan de aanbouw, heeft links een toegangsopening onder rollaag, met houten deur en in vieren verdeeld bovenlicht en rechts twee vergelijkbare vensteropeningen onder rollaag. Op zolderverdiepingniveau twee kleine vierruits draairamen. De zuidelijke kopgevel symmetrisch, met links en rechts een vergelijkbare vensteropening en hiertussen een plaatstalen toegangsopening onder rollaag en met twee treden. Latere stalen wenteltrap naar zolderverdiepingniveau, alwaar relatief moderne deur en twee kleine vensters met vierruits draairamen. Westelijke langsgevel met drie vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief, en tussen de eerste en de tweede van rechts een later ingebrachte toegangsopening onder getoogde rollaag, met in achten verdeelde glasdeur. Wit geschilderde windveren; bakgoten. Interieur belangrijk gewijzigd door functiewijziging.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging