Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529608
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190344 - 449329

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 32 ligt vrijstaand in een dorpsbrinkachtige structuur langs de oostzijde van de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen op Groot-Heidekamp, aan de zuidoostzijde van een wegenknooppunt en globaal tussen de nummers 29 en 33 en schuin tegenover nummer 31. De daknok is globaal van zuidwest naar noordoost gericht en loopt min of meer evenwijdig met de belendende weg. Gebouw 32 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en op macroniveau is het onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van een deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een in los lineair verband gepositioneerd ensemble van panden.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief kleine, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, met gegolfde grauwe verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels. Aan noordwestelijke langsgevel, iets links van het midden, een aanbouw onder aangekapt lessenaarsdak. In de noordwestelijke kopgevel / hoofdgevel rechts een toegangsopening onder rollaag, met twee treden, voorzien van lattendeur en in vieren verdeeld bovenlicht. Links hiervan twee vensteropeningen onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, met beneden het kalf plaatstalen luiken, waarop groen en wit geschilderd zandlopermotief. Op zolderverdiepingniveau twee kleine rechthoekige vensters met vierruitsverdeling, beide onder een halfrond met baksteen gevuld boogveld. Zuidwestelijke kopgevel symmetrisch, met links en rechts een vensteropening onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief, en centraal een later dichtgemetselde toegangsopening. Op zolderverdiepingniveau twee met die in de hoofdgevel vergelijkbare venstertjes. In de zuidoostelijke langsgevel een viertal vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, met beneden het kalf plaatstalen luiken, waarop groen en wit geschilderd zandlopermotief. Noordwestelijke langsgevel met rechts twee vergelijkbare vensters en links hiervan de aanbouw, waarin rechts een klein venster met groen geschilderde houten luiken en dubbele naar binnen openende tweeruits draairamen en links hiervan een later dichtgemetseld venster. Blind geveldeel links van aanbouw. Bakgoten; wit geschilderde windveren. Het interieur is sterk gemoderniseerd.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekanp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging