Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529610
Complexnummer
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82954/35
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 34 ligt vrijstaand in een dorpsbrinkachtige structuur langs de noordzijde van de noordelijke toegangsweg tot Groot-Heidekamp, in het noordwestelijk kwadrant van een wegenknooppunt en globaal temidden van de nummers 31 en 36. De korte daknok strekt zich uit van noord naar zuid. Gebouw 34 is een in 1940-1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen elektriciteitshuis / transformatorhuis en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van een deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een in los lineair verband gepositioneerd ensemble van panden. Het pand is nog steeds in een vergelijkbare functie in gebruik.

Omschrijving

Eenlaags bakstenen ELEKTRICITEITSHUIS / TRANSFORMATORHUIS op vrijwel vierkante plattegrond, met donkerder uitgevoerde bakstenen plint en gedekt door een met grauwe betonnen pannen belegd schilddak. De oostelijke langsgevel / hoofdgevel centraal voorzien van een toegangsopening onder rollaag, met groen geschilderde plaatijzeren deur met drie gehengen en ter weerszijden hiervan een klein vierkant venster onder rollaag, met tegels als lekdorpels en voorzien van door ijzeren roeden in vieren verdeelde ramen. Achtergevel vergelijkbaar, maar zonder vensteropeningen. In beide zijgevels op verschillende hoogten een drietal kleine vierkante ventilatieopeningen. Mastgoten rondom; aan voor en achtergevel een relatief grote later aangebrachte TL-lantaarn.

Waardering

ELEKTRICITEITSHUIS / TRANSFORMATORHUIS, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf en nog in oorspronkelijke functie gebruikt onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529576. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing