Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529610
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190317 - 449375

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 34 ligt vrijstaand in een dorpsbrinkachtige structuur langs de noordzijde van de noordelijke toegangsweg tot Groot-Heidekamp, in het noordwestelijk kwadrant van een wegenknooppunt en globaal temidden van de nummers 31 en 36. De korte daknok strekt zich uit van noord naar zuid. Gebouw 34 is een in 1940-1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen elektriciteitshuis / transformatorhuis en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van een deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een in los lineair verband gepositioneerd ensemble van panden. Het pand is nog steeds in een vergelijkbare functie in gebruik.

Omschrijving

Eenlaags bakstenen ELEKTRICITEITSHUIS / TRANSFORMATORHUIS op vrijwel vierkante plattegrond, met donkerder uitgevoerde bakstenen plint en gedekt door een met grauwe betonnen pannen belegd schilddak. De oostelijke langsgevel / hoofdgevel centraal voorzien van een toegangsopening onder rollaag, met groen geschilderde plaatijzeren deur met drie gehengen en ter weerszijden hiervan een klein vierkant venster onder rollaag, met tegels als lekdorpels en voorzien van door ijzeren roeden in vieren verdeelde ramen. Achtergevel vergelijkbaar, maar zonder vensteropeningen. In beide zijgevels op verschillende hoogten een drietal kleine vierkante ventilatieopeningen. Mastgoten rondom; aan voor en achtergevel een relatief grote later aangebrachte TL-lantaarn.

Waardering

ELEKTRICITEITSHUIS / TRANSFORMATORHUIS, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf en nog in oorspronkelijke functie gebruikt onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging