Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529623
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190634 - 449577

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 54 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving ten noorden van nummer 59, in het noordwestelijke kwadrant van de T-kruising van een naar het noordoosten gerichte, iets gebogen weg en de oostelijkste noord-zuid lopende weg (Lange Jammer) op Groot-Heidekamp. De daknok is oost-west gericht en staat haaks op de Lange Jammer. Gebouw 54 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en op macroniveau is het onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in uitwaaierend brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een enigszins perifeer gelegen ensemble aan de naar het noordoosten gerichte weg. Relatief recent is gebouw 54 aan de westzijde belangrijk vergroot met een, via een tussenlid met ingangspartij, aangebouwde vlak gedekte vleugel. Het gebouw heeft thans onder meer een functie als ontvangst- en instructieruimte.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief grote, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, met gegolfde gemêleerde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, en met in beide dakschilden vensterstroken van langgerekte dakkapellen. In de oostelijke kopgevel / hoofdgevel een toegangsopening onder rollaag met later aangebrachte rolhelling en voorzien van een deur onder vierruits bovenlicht. Links en rechts hiervan een vensteropening onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. Rechts van de toegang bevindt zich een ijzeren trap naar zolderverdiepingniveau, uitkomend bij een mogelijk later ingebrachte toegangsopening onder rollaag en met een relatief moderne deur, en links hiervan een klein venster onder rollaag met vierruits raam. De westelijke kopgevel op begane grond gewijzigd door aanbouw en op zolderverdiepingniveau spiegelbeeldig voorzien van twee vergelijkbare gevelopeningen. In noordelijke en zuidelijke langsgevel respectievelijk drie maal twee en twee maal drie vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief; rechts in zuidelijke langsgevel tevens een later ingebracht venster met verticaal verdeeld raam. Wit geschilderde windveren; mastgoten. Het interieur is grotendeels gemoderniseerd. Trap naar zolderniveau met voor de bouwtijd karakteristieke kenmerken.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging