Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529630
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190547 - 449407

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 60A ligt in een beboste omgeving, direct ten noordwesten en in de directe nabijheid van nummer 60, aan de noordzijde van een rechte naar het oosten gerichte as op Groot-Heidekamp. De daknok is oost-west gericht en loopt evenwijdig met de weg. Gebouw 60A is een in 1940-1941 tot stand gekomen schuur en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een uitwaaierend brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een reeks in los lineair verband gepositioneerde panden. Het gebouwtje heeft later een functie gehad op het gebied van (telefoon)communicatie.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met smalle steunbeertjes op de hoeken van alle gevels, onder een flauw hellend schilddak met kort overstek en belegd met grauwe gegolfde pannen. Direct onder het overstek een ongeveer 50 cm hoge overhoekse vensterstrook rondom, waarin op een rollaag afzonderlijke valraampjes zijn geplaatst. Centraal in zuidelijke langsgevel / hoofdgevel een toegangsopening met dubbele deels met glas bezette naar buiten openslaande houten deuren. Overige gevels slechts voorzien van genoemde vensterstrook. Bovendien rondom direct onder de vensterstrook sporen van restauratie of wijziging. Het interieur is deels gemoderniseerd en bestaat uit een ongedeelde ruimte met langs de wanden diverse resten van een vermoedelijk later ingebrachte telefooninstallatie. De kap heeft houten spanten.

Waardering

SCHUUR, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging