Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529630
Complexnummer
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82953/77
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 60A ligt in een beboste omgeving, direct ten noordwesten en in de directe nabijheid van nummer 60, aan de noordzijde van een rechte naar het oosten gerichte as op Groot-Heidekamp. De daknok is oost-west gericht en loopt evenwijdig met de weg. Gebouw 60A is een in 1940-1941 tot stand gekomen schuur en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een uitwaaierend brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een reeks in los lineair verband gepositioneerde panden. Het gebouwtje heeft later een functie gehad op het gebied van (telefoon)communicatie.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen SCHUUR op rechthoekige plattegrond, met smalle steunbeertjes op de hoeken van alle gevels, onder een flauw hellend schilddak met kort overstek en belegd met grauwe gegolfde pannen. Direct onder het overstek een ongeveer 50 cm hoge overhoekse vensterstrook rondom, waarin op een rollaag afzonderlijke valraampjes zijn geplaatst. Centraal in zuidelijke langsgevel / hoofdgevel een toegangsopening met dubbele deels met glas bezette naar buiten openslaande houten deuren. Overige gevels slechts voorzien van genoemde vensterstrook. Bovendien rondom direct onder de vensterstrook sporen van restauratie of wijziging. Het interieur is deels gemoderniseerd en bestaat uit een ongedeelde ruimte met langs de wanden diverse resten van een vermoedelijk later ingebrachte telefooninstallatie. De kap heeft houten spanten.

Waardering

SCHUUR, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529576. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing