Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529634
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190650 - 449303

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 64 ligt vrijstaand, enigszins achteraf in een beboste omgeving, ten zuidwesten van 63, in het zuidwestelijke kwadrant van de T-kruising van een naar het noordoosten gerichte, iets gebogen weg en de oostelijkste noord-zuid lopende weg (de Lange Jammer) op Groot-Heidekamp. De daknok is oost-west gericht en staat haaks op de Lange Jammer. Gebouw 64 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een uitwaaierend brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een enigszins perifeer gelegen ensemble in los lineair verband gepositioneerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, middelgrote, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, met rode gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met twee schoorstenen door het zuidelijk dakschild en één door het noordelijke. In oostelijke kopgevel / hoofdgevel rechts een toegangsopening onder rollaag, voorzien van een houten lattendeur en een in vieren verdeeld bovenlicht en links hiervan twee vensteropeningen onder rollaag en met betonnen kalf, met boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. Op zolderverdiepingniveau drie kleine vensteropeningen onder rollaag, met vierruits draairaam en resten van bovengrondse elektriciteitsvoorziening. Westelijke kopgevel met links en rechts een vensteropening onder rollaag en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief, en centraal een toegangsopening onder rollaag, met in vieren verdeeld bovenlicht en voorzien van een plaatstalen deur. Op zolderverdiepingniveau drie kleine vensteropeningen onder rollaag, met vierruits draairaam en resten van bovengrondse elektriciteitsvoorziening. Zuidelijke en noordelijke langsgevel met twee respectievelijk drie vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief; links in noordelijke langsgevel tevens een klein getoogd venster met valraampje. Wit geschilderde windveren, mastgoten. In het interieur een voor de bouwtijd kenmerkende trap, enig geel tegelwerk, geschilderde lambrisering, en deurposten.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging