529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Inleiding

Gebouw 65 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, ten noorden van nummer 66, in het noordwestelijke kwadrant van de T-kruising van de Lange Jammer en de licht slingerende weg naar de zuidwestelijke ingang van Groot-Heidekamp. De daknok is noord-zuid gericht en ligt evenwijdig met de Lange Jammer. Gebouw 65 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van een deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een aantal enigszins perifeer gelegen en in los lineair verband gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief kleine, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt, met grauwe gegolfde sneldekpannen belegd en aan beide kopse zijden afgewolfd zadeldak met een schoorsteen door de daknok. In de oostelijke langsgevel / twee vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. De westelijke langsgevel is vergelijkbaar uitgevoerd. De noordelijke kopgevel bevat rechts een toegangsopening onder rollaag, met twee treden en voorzien van een lattendeur met fors uitgevoerd geheng en een in vieren verdeeld bovenlicht en links hiervan twee vergelijkbare vensteropeningen onder rollaag. Op zolderverdiepingniveau twee kleinere vensteropeningen met in vieren verdeeld draairaam. Zuidelijke kopgevel met links en rechts een vensteropening met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief, en centraal een dichtgemetselde toegangsopening. Op zolderverdiepingniveau twee kleinere vensteropeningen met in vieren verdeeld draairaam. Mastgoten; wit geschilderde windveren. Interieur grotendeels gemoderniseerd. Voor de bouwtijd kenmerkende trap vermoedelijk aanwezig achter latere betimmering.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw