Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529636
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190690 - 448997

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 66 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving tussen nummer 65 en 67, in het noordwestelijke kwadrant van de T-kruising van de Lange Jammer en de licht slingerende weg naar de zuidwestelijke ingang van Groot-Heidekamp. De daknok is oost-west gericht en staat haaks op de Lange Jammer. Gebouw 66 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een aantal enigszins perifeer gelegen en in los lineair verband gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief grote, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd, onderin iets uitgezwenkt, met grauwe gegolfde sneldekpannen belegd zadeldak. In zuidelijke langsgevel / hoofdgevel en noordelijke achtergevel elk driemaal twee vensteropeningen met een betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openslaande tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. In de oostelijke kopgevel rechts twee vergelijkbare vensteropeningen onder rollaag en links een toegangsopening onder rollaag, met twee treden, houten deur en in vieren verdeeld bovenlicht. Op zolderverdiepingniveau twee kleinere vensteropeningen met in vieren verdeeld raam. Wit geschilderde windveren; mastgoten. Het interieur is gemoderniseerd. Een voor de bouwtijd kenmerkende trap vermoedelijk aanwezig achter latere betimmering.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging