Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529649
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190350 - 448877

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw B1 ligt met de nok haaks op en vrijstaand aan een beklinkerd parkeerterrein tegen een beboste achtergrond, aan de noordzijde van de zuidelijke toegangsweg tot Groot Heidekamp, tussen de gebouwen 4 en 10 en schuin tegenover gebouw 3. Gebouw B1 werd in 1940-1941 als 'Sonderbau' tot stand gebracht, vermoedelijk als magazijn / opslaggebouw en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een aantal in een brinkachtige structuur gegroepeerde panden. Het was een garage die later is omgebouwd tot aardappelschillenhuis.

Omschrijving

Eenlaags bakstenen MAGAZIJN / OPSLAGGEBOUW op rechthoekige plattegrond, gedekt door een met grauwe gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels en met aan de langszijden enig overstek op klossen. De westelijke langsgevel / hoofdgevel bevat links van het midden een toegangsopening met lattendeur, gevat binnen een voorheen grotere, maar voor het overige deel dichtgemetselde gevelopening met links hiervan één en rechts twee vensteropeningen onder rollaag en met een lekdorpel van tegeltjes, waarin houten kozijnen met houten kalf. Boven het kalf verticaal in vieren verdeelde houten valramen en onder dubbele in vieren verdeelde houten draairamen. Direct rechts naast de toegangsopening een klein langgerekt venstertje. Aan de basis van de oostelijke langsgevel een bakstenen, (thans) met water gevulde en met houten vlonders overdekte diepte. De oostelijke langsgevel voorzien van tweemaal twee vensteropeningen onder rollaag, waarin houten kozijnen met houten kalf en boven het kalf houten, verticaal in vieren verdeelde valramen en onder dubbele in vieren verdeelde houten draairamen. In de kopse noordgevel één vergelijkbare vensteropening en in de zuidelijke een tweetal vergelijkbare vensteropeningen, beide binnen een rechthoekig spaarveld. Wit geschilderde windveren en boven de (voormalige) toegangsopening een mastgoot. Interieur enigszins gewijzigd. Het interieur bevat deels geschilderde lambrisering en deels lichtgeel betegelde wanden.

Waardering

MAGAZIJN / OPSLAGGEBOUW, van algemeen belang als zeldzaam onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging