Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529652
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190476 - 448687

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw E8 ligt vrijstaand tegen een beboste achtergrond, direct aan de weg en schuin tegenover nummer 72, aan de westzijde van een relatief korte noord-zuid lopende verbindingsweg in het zuidelijk deel van Groot-Heidekamp. De daknok is ongeveer noord-zuid gericht en loopt evenwijdig met de weg. Gebouw E8 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen schuur en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster enigszins perifeer gelegen panden.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen en ten dele met gepotdekselde wanden uitgevoerde SCHUUR op rechthoekige plattegrond met smalle steunbeertjes op de hoeken van alle gevels, onder een flauw hellend schilddak met kort overstek en belegd met gemengde gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen. Rondom, direct onder het overstek, een ongeveer 50 cm hoge overhoekse halfopen strook waarin boven een rondlopende rollaag verticalen voor de kapconstructie. Centraal in oostelijke langsgevel / hoofdgevel een toegangsopening met ruwe, verticaal beplankte, dubbele zwarte opgeklampte deuren; rechts hiervan zwarte gepotdekselde delen. Overige gevels blind beneden de halfopen strook. Het interieur bestaat uit een ongedeelde ruimte met beraapte wanden en vloer. Sporen van eerder aanwezige lage scheidingsmuurtjes. Open kap met houten spanten, sporen en panlatten.

Waardering

SCHUUR, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette ruimtelijke structuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging