Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529653
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190202 - 449042

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw F ligt vrijstaand in een brinkachtige omgeving, tussen de nummers 16 en 25 en tegenover nummer 22, aan de westzijde van de westelijke noord-zuid lopende weg op Groot-Heidekamp. De daknok strekt zich uit van zuid naar noord en ligt evenwijdig met de weg. Gebouw F is een in 1940-1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen mortuarium en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een reeks in los lineair verband gepositioneerde panden. Het gebouw wordt thans benut als stalling.

Omschrijving

Klein eenlaags bakstenen MORTUARIUM op rechthoekige plattegrond met smalle steunbeertjes op de hoeken van alle gevels, onder een flauw hellend en onderin uitzwenkend schilddak met aan de onderzijde betimmerd ruim overstek en belegd met rode gegolfde verbeterde holle (Hollandse) pannen. Rondom, ongeveer 50 cm beneden het overstek, een rollaag waarop (deels) overhoekse vensteropeningen. Centraal in de oostelijke langsgevel / hoofdgevel een segmentboogvormige toegangsopening met aanzetstenen en sluitsteen en voorzien van wit geschilderde, straalsgewijze beplankte deur, waarop een groot Latijns kruismotief. Het sierbeslag op de deur is, blijkens sporen, vervangen door modern sober materiaal. Links en rechts boven de rollaag twee vensteropeningen met elk twee getoogde houten valraampjes, waarin imitatie glas-in-lood, en waarvan de beide buitenste overhoeks uitgevoerd. Westelijke langsgevel zonder toegangsopening, maar verder vergelijkbaar uitgevoerd. De beide kopse gevels met links en rechts een smaller overhoeks venster, waarin één getoogd houten raam met imitatie glas-in-lood. Boven de rollaag centraal in beide gevels een bakstenen cirkelvorm met een opgelegd Grieks kruis. Het interieur wordt gevormd door een ongedeelde ruimte met wit gepleisterde wanden en een bakstenen rollaag onder vensterniveau.

Waardering

MORTUARIUM, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging