Actualiteit gegevens: 22-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529659
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190273 - 448960

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw P2 ligt in een brinkachtige omgeving, tussen nummer 13 en 14 en ongeveer tegenover gebouw E1, bij de T-kruising van een oost-westverbinding en de oostelijke van twee parallelle noord-zuidwegen op Groot-Heidekamp. De daknok is ongeveer oost-west gericht. Gebouw P2 is een in 1940-1941 tot stand gekomen schuur, in oorsprong transformatorhuis, en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in uitwaaierend brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een reeks in los lineair verband gepositioneerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen SCHUUR / TRANSFORMATORHUIS op een rechthoekige plattegrond, onder een thans met bitumineus materiaal belegd zadeldak tussen puntgevels, met kort overstek op klossen en midden op het dak een groot, onder zadeldak gelegen ventilatie- of ontluchtingskanaal. Rechts in de noordelijke langsgevel / hoofdgevel een toegangsopening onder rollaag, met een verticaal beplankte naar buiten openslaande deur, waarin op zijn punt een vierkant raampje, en links een dichtgemetselde toegangsopening. Noordelijke langsgevel met centraal een dichtgemetselde toegangsopening en links en rechts twee vensteropeningen met verdeelde ramen. Kopse gevels blind. Het interieur bestaat uit een ongedeelde ruimte met lichtoker geschilderde lambrisering. Dak gedragen door spanten; beschoten kap.

Waardering

SCHUUR / TRANSFORMATORHUIS, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging