Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529659
Complexnummer
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82955/86
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen:Groot-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw P2 ligt in een brinkachtige omgeving, tussen nummer 13 en 14 en ongeveer tegenover gebouw E1, bij de T-kruising van een oost-westverbinding en de oostelijke van twee parallelle noord-zuidwegen op Groot-Heidekamp. De daknok is ongeveer oost-west gericht. Gebouw P2 is een in 1940-1941 tot stand gekomen schuur, in oorsprong transformatorhuis, en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van deels in lineair en deels in uitwaaierend brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een reeks in los lineair verband gepositioneerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen SCHUUR / TRANSFORMATORHUIS op een rechthoekige plattegrond, onder een thans met bitumineus materiaal belegd zadeldak tussen puntgevels, met kort overstek op klossen en midden op het dak een groot, onder zadeldak gelegen ventilatie- of ontluchtingskanaal. Rechts in de noordelijke langsgevel / hoofdgevel een toegangsopening onder rollaag, met een verticaal beplankte naar buiten openslaande deur, waarin op zijn punt een vierkant raampje, en links een dichtgemetselde toegangsopening. Noordelijke langsgevel met centraal een dichtgemetselde toegangsopening en links en rechts twee vensteropeningen met verdeelde ramen. Kopse gevels blind. Het interieur bestaat uit een ongedeelde ruimte met lichtoker geschilderde lambrisering. Dak gedragen door spanten; beschoten kap.

Waardering

SCHUUR / TRANSFORMATORHUIS, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529576. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing