Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529663
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189933 - 448730

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-1 ligt, aan de oostzijde van de oostelijke noordzijde van Klein-Heidekamp, vrijstaand tegen bebost terrein en iets ten zuidoosten van gebouw 1-2. De noklijn van gebouw 1-1 loopt evenwijdig met de weg en met die van gebouw 1-2. In 1940/1941 gebouwd als 'Regelbau', type badhuis. Op macroniveau onderdeel van een grootschalige militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau onderdeel van een ijl complex van in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen en op microniveau van een centraal gelegen ensemble van functionele onderkomens.

Omschrijving

Eenlaags bakstenen BADHUIS op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe gegolfde gesmoorde holle (Hollandse) pannen belegd en aan weerszijden afgewolfd zadeldak met in het oostelijk dakschild een modern kunststof dakraampje. In de noordelijke kopgevel / hoofdgevel een centrale segmentboogvormige toegangsopening, waarin dubbele opgeklampte houten deuren van diagonaal geplaatste delen. Hierboven op zolderniveau een later aangebrachte rechthoekige zoldertoegang met opgeklampte deur. In de zuidelijke kopgevel een rechthoekige, later aangebrachte vensteropening met vierruits valraam en op zolderniveau een rechthoekig venster met eenruits raam. In beide langszijden een zestal hoog geplaatste rechthoekige vensteropeningen met vierruits ramen, alle twaalf voorzien van aan weerszijden groen geschilderde dubbele opgeklampte houten luiken. Mastgoten en wit geschilderde windveren. In het interieur onder meer halfopen, tot vensterhoogte lichtgeel betegelde douchecabines met houten kozijnen, en centraal verwarmingssysteem met gestanste ribbenbuizen als convectors. De douches en bedieningsknoppen ontbreken. Plafond en muurwerk boven de tegels wit gesausd. Plafond / zoldervloer waarschijnlijk ca. 20 cm dik beton.

Waardering

BADHUIS, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging