Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529666
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189871 - 448849

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-4 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond aan de westzijde van de oostelijke van de twee noord-zuidwegen op Klein-Heidekamp, tegenover gebouw 1-3. Oorspronkelijk stond ten noorden van gebouw 1-4 een officierenvermaakscentrum - het Kasino - waarvan nog slechts kelders resteren en waarin nu een vleermuizenkolonie huist. Gebouw 1-4 werd in 1940/1941 als 'Regelbau' gebouwd als elektriciteits- en transformatorhuisje en is op macroniveau onderdeel van een grootschalige militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een centraal gelegen ensemble van functionele onderkomens.

Omschrijving

Eenlaags bakstenen ELEKTRICITEITSHUIS / TRANSFORMATORHUIS op vrijwel vierkante plattegrond, met betonnen plint en gedekt door een met grauwe Tuiles du Nord belegd, flauw hellend tentdak. De naar de weg gekeerde hoofdgevel centraal voorzien van een toegangsopening onder rollaag, waarin groen geschilderde plaatijzeren deur met drie gehengen; ter weerszijden hiervan vierkant venster onder rollaag en met bakstenen onderdorpel en hierin ongedeelde ijzeren ramen. Achtergevel vergelijkbaar, maar zonder vensteropeningen. In de zijgevels op verschillende hoogten een drietal kleine vierkante ventilatieopeningen. Mastgoten rondom. Het interieur bevat aan de voorzijde een ondiepe gepleisterde ruimte, waarin zich een relatief moderne elektrische installatie bevindt, met onder meer zekeringkasten.

Waardering

ELEKTRICITEITSHUIS / TRANSFORMATORHUIS, van algemeen belang als zeldzaam en relatief gaaf en nog in oorspronkelijke functie gebruikt onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur, en uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging