Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529668
Complexnummer
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82955/136
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen/Klein-Heidekamp

Omschrijving

Omschrijving

Bij gebouw 1-5 (A4) een eenlaagse bakstenen GARAGE / STALLING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met riet belegd schilddak. Noordelijke kopse hoofdgevel voorzien van toegangsopening met dubbele houten deuren met kleine raampjes; de zuidelijke kopgevel voorzien van een getoogde toegangsopening met deur waarvan bovenste helft in vierruitsverdeling. Westelijke gevel met rechts een getoogd venster met vierruitsraam en in groen en wit diagonaal streepmotief geschilderde luiken; oostelijke gevel met centraal een vierkant venster met ongedeeld raam. De garage is door middel van een tijdelijke voorziening verbonden met het hoofdhuis. Het interieur is volledig gewijzigd.

Waardering

GARAGE / STALLING, deeluitmakend van een ensemble van poortwachtershuis, garage / stalling en muurwerk, van algemeen belang als goed herkenbaar en zeldzaam onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege hun: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische, situationele en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage - en met name de uiterst zeldzaam toegepaste rietdekking, uit de specifieke ligging aan de toegangsweg en met ruim uitzicht, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529661. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing