Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529669
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190032 - 449028

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-6 c.a. ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond aan het noordelijke uiteinde van het weggetje met ovale keerplaats, dat begint bij het poortwachtershuis van Klein-Heidekamp. Gebouw 1-6 c.a. is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur en garage en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen. Het pand was het persoonlijk onderkomen van de eerste kampcommandant.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met deels rode, deels grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met in het rechter dakschild de vensterstrook van een houten dakkapel en in het linker een bakstenen schoorsteen. In de kopse hoofdgevel rechts een toegangsopening onder hanenkam, met stoep van twee treden, een houten lattendeur met raampje en in vieren gedeeld bovenlicht; links twee vensters onder hanenkam, met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde achtruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde vierruits draairamen; onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief; op zolderverdiepingniveau twee kleine rechthoekige vensters. In kopse achtergevel een drietal vensters onder hanenkam, met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde achtruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde vierruits draairamen; onder het kalf plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief; op zolderverdiepingniveau een getoogd venster onder rollaag, met bakstenen onderdorpel en dubbele naar buiten openende met roeden verdeelde zesruits ramen. Rechter langsgevel met rechts toegangsopening, waarin door roeden fijn verdeelde glasdeur en centraal een vensteropening met betonnen kalf, waarin boven een met roeden verdeeld achtruits valraam en onder twee naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde vierruits draairamen; onder het kalf plaatstalen luiken voorzien van een in groen en wit geschilderd zandlopermotief. Linker langsgevel uitzicht gevend op een met bakstenen muurtje omgeven terras en links voorzien van toegangsopening met later ingebrachte dubbele openslaande deuren en voorzien van houten luiken en rechts hiervan twee vergelijkbare vensteropeningen. Mastgoten; witte, trespa windveren.

Waardering

OFFICIERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van officierswoning en annexe schuur en garage / stalling aan het uiteinde van cul de sac, van algemeen belang als goed herkenbaar, zeldzaam en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, situationele, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de ietwat afgezonderde, maar uitzicht biedende locatie, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging