Actualiteit gegevens: 22-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529675
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189961 - 448966

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-9 c.a. ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen de nummers 1-3 en 1-7, schuin tegenover de nummers 1-10 en 1-12, met de daknok evenwijdig aan het gebogen en geknikte weggetje dat een verbinding is tussen de oostelijke toegangsweg en de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. Gebouw 1-9 c.a. is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur en op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe Tuiles du Nord belegd, vrij steil en onderin sterk uitgezwenkt schilddak, met in drie dakschilden een relatief kleine houten dakkapel met achteroverhellend zinken fronton, terwijl het vierde, naar de weg gekeerde dakschild wordt doorbroken door een bakstenen schoorsteen. De naar de weg gekeerde westelijke langsgevel en hoofdgevel is voorzien van twee vensters met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde achtruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde vierruits draairamen, onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. De oostelijke langsgevel en de kopse noordgevel met vergelijkbare vensteropeningen; links in de noordgevel toegangsopening met bovenlicht. In de kopse zuidgevel centraal een vergelijkbaar venster, met ter weerszijden een toegang met stoep van twee treden - de linker onder getoogde rollaag en met roeden verdeelde glasdeur, de rechter met vierruits bovenlicht en vernieuwde, met roeden verdeelde driekwart glasdeur. Mastgoten rondom.

Waardering

OFFICIERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van officierswoning en bijbehorende schuur, van algemeen belang als goed herkenbaar en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage - hier met nadruk in de vorm van een villa-achtig bouwwerk, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging