Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529677
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189909 - 448924

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-10 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen de nummers 1-3, 1-9 en 1-11, schuin tegenover 1-3 en 1-9, aan de westzijde van en aan het begin van het gebogen en geknikte weggetje dat een verbinding is tussen de oostelijke toegangsweg en de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. De daknok ligt schuin ten opzichte van alle belendende wegen. Gebouw 1-10 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen, grote legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierin op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op vrij lange rechthoekige plattegrond en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd en onderin iets uitgezwenkt, met gegolfde grauwe betonnen pannen belegd zadeldak. Dakschilden ter weerszijden deels opgelicht ten behoeve van drie later ingebrachte brede dakkapellen. De oostelijke langsgevel / hoofdgevel met twee groepen van drie vensteropeningen met betonnen kalf en voorzien van met roeden verdeelde dubbele houten tweeruits draairamen onder en vierruits valramen boven, alle met onder het kalf plaatstalen luiken met in rood en wit geschilderd zandlopermotief; westelijke langsgevel met drie groepen van twee vergelijkbare vensteropeningen en links een later ingebracht rechthoekig venster. Noordelijke kopgevel met rechts twee vergelijkbare vensters onder rollaag en links een toegangsopening onder een rollaag en voorzien van vierruits bovenlicht. Op zolderverdiepingniveau een venster met dubbel draairaam. De zuidelijke kopgevel links en rechts vergelijkbare vensters en centraal een toegangsopening met moderne deur. Op zolderverdiepingniveau een klein venster met vierruits raam; rechts hiervan een via een later aangebrachte ijzeren trap bereikbare, door wijziging van een venster ontstane toegangsopening met moderne deur; alle onder rollaag. Mastgoten. Interieur ten dele gemoderniseerd.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging