Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529678
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189880 - 448955

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-11 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond, globaal tussen nummer 1-10, 1-12 en 1-17, aan de oostzijde van de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen en ongeveer tegenover de T-kruising van de noordelijke verbindingsweg tussen de twee noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. Gebouw 1-11 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen militair gebouw en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaags, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd en onderin iets uitgezwenkt, met gegolfde grauwe pannen belegd zadeldak; centraal in de ongeveer haaks op de verbindingsweg staande nok één, en in het westelijke dakschild twee bakstenen schoorstenen. Aan de westelijke langsgevel / hoofdgevel links een uitbouw onder aangekapt lessenaarsdak met twee vensters met dubbele tweeruits draairamen, voorzien van groene houten luiken. Westelijke langsgevel rechts twee vensteropeningen met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten tweeruits draairamen onder en vierruits valramen boven, en onder het kalf met plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief; oostelijke langsgevel met vier vergelijkbare vensteropeningen. Noordelijke kopgevel met links twee vergelijkbare vensters onder hanenkam en rechts een toegangsopening onder een hanenkam, met stoep met twee treden en voorzien van vierruits bovenlicht; moderne deur. Op zolderverdiepingniveau twee kleine vensters met vierruits draairaam. Zuidelijke kopgevel vergelijkbaar. Mastgoten. Het interieur is gedeeltelijk gemoderniseerd - onder meer met verlaagde plafonds - en het bevat in het noordelijk deel een kapsalon. Hiernaast enige voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen, zoals deurkozijnen, deuren, trap en geschilderde lambrisering.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging