Actualiteit gegevens: 22-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529679
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189907 - 448999

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-12 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, schuin tegenover de nummers 1-7 en 1-9, westelijk van het noord-zuiddeel van het gebogen en geknikte weggetje dat een verbinding is tussen de oostelijke toegangsweg en de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. Gebouw 1-12 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe gegolfde betonnen pannen belegd en onderin iets uitgezwenkt schilddak, met in het linker dakschild een tweetal relatief kleine, deels in trespa uitgevoerde dakkapellen onder lessenaarsdak, in de beide kopse dakschilden elk twee naast elkaar geplaatste moderne dakramen en in de nok achterin een bakstenen schoorsteen. De naar de weg gekeerde oostelijke kopse hoofdgevel is voorzien van twee vensters met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde vierruits valramen en onder naar binnen openende dubbele tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in rood en wit geschilderd zandlopermotief; en rechts hiervan een toegangsopening met vernieuwde deur onder vierruits raam. De oostelijke langsgevel en de kopse noordgevel beide met drie vergelijkbare vensteropeningen, waarvan echter de linker in de langsgevel semi-permanent is dichtgezet. In de westelijke langsgevel links een toegangsopening met stoep van twee treden, onder getoogde rollaag en voorzien van een vernieuwde glasdeur; rechts hiervan twee vergelijkbare vensteropeningen, waarvan de rechter zonder luiken en tussen deze beide een vermoedelijk later gemaakte, maar thans semi-permanent dichtgezette toegangsopening. Mastgoten rondom. Het interieur is gedeeltelijk gemoderniseerd - onder meer door middel van verlaagde plafonds, vernieuwde deuren, (tijdelijke) aanpassing van ruimten en door de inrichting van de verdieping. Bevat een voor de bouwtijd kenmerkende trap en een gemetselde schouw.

Waardering

OFFICIERSWONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ArnhemA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging