Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529682
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189779 - 449051

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-15 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen nummer 1-14 en 1-19, in de zuidwestelijke oksel van de knik in de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen, ter hoogte van de samenkomst hiervan met het geknikte weggetje naar de oostelijke toegangsweg en op Klein-Heidekamp. De daknok staat haaks op de globaal noord-zuid lopende weg en schuin op het geknikte deel hiervan. Gebouw 1-15 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde panden.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond, gedekt door een met grauwe gegolfde betonnen pannen belegd en onderin iets uitgezwenkt schilddak, met in beide langsschilden een dakkapel; in de kopse schilden één (voor), respectievelijk twee (achter) plastic steekraampjes en in het noordelijke langsschild een bakstenen schoorsteen. In de naar de weg gekeerde noordoostelijke kopse hoofdgevel rechts een toegangsopening met twee treden, twee loze ijzeren duimen en een vernieuwde houten deur onder een in vieren verdeeld bovenlicht en links hiervan twee vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beide beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. Rechter langsgevel met drie vergelijkbare vensteropeningen. In de linker langsgevel twee vergelijkbare vensters (rechts zonder luiken) en daartussen een later ingebrachte toegangsopening. In de zuidwestelijke kopgevel rechts een vergelijkbaar venster, links een in oorsprong vergelijkbaar, maar later naar beneden verlengd venster (luiken zijn uitgenomen, maar nog ter plaatse aanwezig) en tussen beide een toegangsopening met vernieuwde glasdeur. Mastgoten rondom. Het interieur is grotendeels gemoderniseerd. De huidige bestemming is die van woonhuis.

Waardering

OFFICIERSWONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging