529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem, Deelen/Klein-Heidekamp

Inleiding

Gebouw 1-18 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, ten zuidwesten van nummer 1-17, aan de noordzijde van de gebogen en door bajonetaansluitingen van oost naar west lopende verbindingsweg, ongeveer halverwege de twee noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. De daknok staat haaks op de weg. Gebouw 1-18 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde panden. Het pand heeft thans een functie als woning.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond, gedekt door een aan twee zijden afgewolfd, met gemengde gegolfde pannen belegd zadeldak, met bakstenen schoorstenen centraal in de nok alsmede in het westelijk dakschild. Aan de westelijke langsgevel rechts een aanbouw met puntgevel onder aangekapt lager zadeldak. In zuidelijke kopse hoofdgevel links een toegangsopening onder hanenkam, met houten deur en in vieren verdeeld bovenlicht en rechts twee vensteropeningen onder hanenkam en met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beide beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. Op zolderverdiepingniveau drie vierruits draairamen. In de oostelijke langsgevel vier vensteropeningen met betonnen kalf, waarin boven vierruits valramen en onder dubbele houten naar binnen openende tweeruits draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. In westelijke langsgevel links twee vergelijkbare vensters en rechts hiervan de aanbouw met getoogd venster, waarin door roeden verdeeld achtruits valraam. Kopse noordgevel met links en rechts vensteropeningen onder hanenkam, met betonnen kalf en voorzien van met roeden verdeelde dubbele houten tweeruits draairamen onder, en vierruits valramen boven en met onder het kalf plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief; hiertussen één, en op zolderverdiepingniveau drie kleinere rechthoekige vensters met door roeden verdeelde ramen. Wit geschilderde windveren; mastgoten. Het interieur bevat een groot aantal voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, waaronder een houten trap, met gele tegels bezette wanden en vloeren, kozijnen en paneeldeuren, ten dele met door roeden verdeelde oude beglazing, een bad- en toiletruimte en CV-radiatoren. Plafond / zoldervloer in beton. De zolder is grote onverdeelde ruimte zonder borstwering, waarin een solitaire en een tweetal convergerende gepleisterde bakstenen rookkanalen. De later met Eternietplaten beschoten kap wordt gedragen door spanten en sporen.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als goed herkenbaar en opmerkelijk gaaf bewaard onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit een flink aantal voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw