529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem, Deelen/Klein-Heidekamp

Inleiding

Gebouw 1-22 c.a. ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond, globaal ten zuiden van 1-21 en ten zuidwesten van nummer 1-23a/b, aan de oostzijde van de westelijke van de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp, en schuin tegenover de splitsing. De daknok staat haaks op de (huidige) hoofdas. Gebouw 1-22 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen legeringsbarak (1-22) met hondenhok (E1) en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen maakt het op microniveau deel uit van een cluster losjes gegroepeerde panden en annexe gebouwen.

Omschrijving

LEGERINGSBARAK EN BIJBEHOREND HONDENHOK. Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gemengde gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd zadeldak tussen puntgevels, met in beide dakschilden tamelijk moderne vensterstroken van langgerekte dakkapellen. In zuidwestelijke kopse hoofdgevel rechts twee vensteropeningen onder hanenkam, met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten tweeruits draairamen onder, en vierruits valramen boven, beide met onder het kalf plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief, en links een toegangsopening onder later aangebrachte houten luifel en dito glasdeur. Op zolderverdiepingniveau twee kleinere gevelopeningen met later aangebrachte tuimelramen. In kopse noordoostgevel links en rechts vergelijkbare vensters en centraal een toegangsopening met vernieuwde deur en links hiervan klimijzers naar ijzeren balkon op zolderverdiepingniveau. Links en rechts kleine vensteropeningen. De langsgevels voorzien van tweemaal drie (noordwest) en driemaal twee (zuidoost) vensteropeningen met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten tweeruits draairamen onder, en vierruits valramen boven, alle met onder het kalf plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. In de zuidoostelijke gevel het rechter venster later aan de buitenzijde voorzien van traliewerk. Mastgoten en wit geschilderde windveren. Interieur ten dele gemoderniseerd, maar ook enige voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, waaronder deurkozijnen en geschilderde lambrisering en een deel van de trap.

Achter gebouw 22 een ongeveer één meter hoog, bakstenen HONDENHOK, gedekt door een flauw achterwaarts hellende betonnen plaat. Aan de voorzijde de toegangsopening met metalen kozijn, waarin een ijzeren deur met kruislings schoorwerk en gaas.

Waardering

LEGERINGSBARAK EN BIJBEHOREND HONDENHOK, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw