Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529696
Complexnummer
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82951/27
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen/Klein-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 1-27 c.a. ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen de nummers 1-22 en 1-29, ongeveer halverwege en aan de zuidwestzijde van de weg die een diagonale verbinding vormt tussen de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. De daknok staat haaks op de weg en strekt zich globaal uit van zuidwest naar noordoost. Gebouw 1-27 c.a. is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gesmoorde Tuiles du Nord belegd, vrij steil en onderin uitgezwenkt schilddak, met in drie dakschilden een relatief kleine houten dakkapel met achteroverhellend zinken fronton, waarin twee vierruits ramen en twee kleine kunststof dakraampjes en een bakstenen schoorsteen in het vierde, naar de weg gekeerde, noordoostelijke langsschild; in het zuidwestelijke langsschild twee schoorstenen. De naar de weg gekeerde noordoostelijke langsgevel / hoofdgevel is voorzien van drie vensters met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde achtruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde vierruits draairamen; onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. De westelijke langsgevel / achtergevel met vier vergelijkbare vensteropeningen (waarvan de linker boven in vieren en onder in tweeën verdeeld, en net als de tweede van links zonder luiken) en asymmetrisch hiertussen een toegangsopening met verdeeld bovenlicht, twee treden, en een vernieuwde tuindeur. Kopse noordgevel / rechter zijgevel met links toegangsopening met bovenlicht en twee treden en rechts twee vergelijkbare vensteropeningen. In de kopse zuidgevel / linker zijgevel drie vergelijkbare vensteropeningen. Mastgoten rondom. 30 x 30 cm betontegels rondom. Interieur deels gemoderniseerd.

Waardering

OFFICIERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van officierswoning en bijbehorende schuur, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529661. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing