Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529696
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189767 - 448572

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-27 c.a. ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen de nummers 1-22 en 1-29, ongeveer halverwege en aan de zuidwestzijde van de weg die een diagonale verbinding vormt tussen de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp. De daknok staat haaks op de weg en strekt zich globaal uit van zuidwest naar noordoost. Gebouw 1-27 c.a. is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gesmoorde Tuiles du Nord belegd, vrij steil en onderin uitgezwenkt schilddak, met in drie dakschilden een relatief kleine houten dakkapel met achteroverhellend zinken fronton, waarin twee vierruits ramen en twee kleine kunststof dakraampjes en een bakstenen schoorsteen in het vierde, naar de weg gekeerde, noordoostelijke langsschild; in het zuidwestelijke langsschild twee schoorstenen. De naar de weg gekeerde noordoostelijke langsgevel / hoofdgevel is voorzien van drie vensters met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde achtruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde vierruits draairamen; onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief. De westelijke langsgevel / achtergevel met vier vergelijkbare vensteropeningen (waarvan de linker boven in vieren en onder in tweeën verdeeld, en net als de tweede van links zonder luiken) en asymmetrisch hiertussen een toegangsopening met verdeeld bovenlicht, twee treden, en een vernieuwde tuindeur. Kopse noordgevel / rechter zijgevel met links toegangsopening met bovenlicht en twee treden en rechts twee vergelijkbare vensteropeningen. In de kopse zuidgevel / linker zijgevel drie vergelijkbare vensteropeningen. Mastgoten rondom. 30 x 30 cm betontegels rondom. Interieur deels gemoderniseerd.

Waardering

OFFICIERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van officierswoning en bijbehorende schuur, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging