529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem, Deelen/Klein-Heidekamp

Inleiding

Gebouw 1-28 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond in de westelijke oksel van de T-kruising van de oostelijke van de beide noordzuid lopende wegen van Klein-Heidekamp en de zuidelijke diagonale verbinding tussen deze beide, tussen de nummers 1-26 en 1-29. De daknok is van noordwest naar zuidoost gericht en loopt ongeveer evenwijdig met de diagonale weg. Gebouw 1-28 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur of garage en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen. De annexe schuur of garage (A13) is belangrijk vergroot, onder handhaving van enige delen van het oorspronkelijk muurwerk, maar valt buiten de objectbescherming.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een onderin iets uitgezwenkt en met gesmoorde Tuiles du Nord belegd zadeldak tussen puntgevels, met in het zuidoostelijke dakschild een kleine houten dakkapel en een bakstenen schoorsteen en in het noordwestelijke op twee niveaus moderne dakramen. In de kopse, noordoostelijke hoofdgevel rechts een toegangsopening onder hanenkam, met stoep van twee treden, een houten lattendeur met drie boven elkaar geplaatste raampjes en een in vieren verdeeld bovenlicht; links twee vensters onder hanenkam, met betonnen kalf, waarin boven met plakroeden verdeelde vierruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met plakroeden verdeelde tweeruits draairamen; onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met in groen en wit geschilderd zandlopermotief; op zolderverdiepingniveau twee kleine rechthoekige vensters met vierruitsverdeling, beide onder halfronde rollaag en met baksteen gevuld boogveld. De kopse achtergevel spiegelbeeldig uitgevoerd; toegangsopening voorzien van vernieuwde tuindeur. De noordwestelijke rechter langsgevel met rechts een kleine vensteropening met bakstenen onderdorpel en centraal een vensteropening met betonnen kalf, waarin boven een met plakroeden verdeeld vierruits valraam en onder twee naar binnen openende dubbele met plakroeden verdeelde tweeruits draairamen; onder het kalf plaatstalen luiken voorzien van een in groen en wit geschilderd zandlopermotief. De zuidoostelijke linker langsgevel bevat twee met de laatstgenoemde vergelijkbare vensteropeningen. Vrijwel alle kozijnen op de begane grond voorzien van voorzetramen, onder handhaving van de aanwezige ramen. Kunststof regenscherm boven tuindeur. Mastgoten, wit geschilderde windveren. Het interieur bevat een aantal voor de bouwtijd karakteristieke onderdelen, waaronder en-suite deuren met glas in lood, vaste kast, twee schouwen van geglazuurde antracietkleurige baksteen, deuren, hang en sluitwerk, een vaste trap en een keldertje.

Waardering

OFFICIERSWONING, deeluitmakend van een ensemble van officierswoning en annexe schuur of garage, van algemeen belang als goed herkenbaar en relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw