Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529699
Complexnummer
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82951/7
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1541
Arnhem, Deelen/Klein-Heidekamp

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 1-29 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, oostelijk van het zuideinde van westelijke van de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp, nabij hun punt van samenkomst bij het zuidelijk toegangshek tot het terrein. De daknok is vrijwel noord-zuid gericht en loopt zo goed als evenwijdig met de westelijke van de beide noord-zuid gerichte wegen. Gebouw 1-29 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur of garage en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen. De schuur of garage (A14) is belangrijk gewijzigd en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe betonnen pannen belegd, onderin iets uitgezwenkt schilddak, met in de beide langsschilden een onder lessenaarsdak gebrachte dakkapel, elk met twee maal twee ramen, en achter in het linker schild tevens een kunststof dakraampje; in de beide kopse schilden elk een relatief recent aangebracht tuimeldakraam. Kopse zuidgevel / hoofdgevel met links toegangsopening met in vieren verdeeld bovenlicht en twee treden, met deur waarin raampje en rechts twee vensters met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde vierruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde tweeruits draairamen; vensters onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. De kopse noordgevel spiegelbeeldig en met vergelijkbare gevelopeningen uitgevoerd, maar voorzien van een deels glazen en verdeelde tuindeur. Oostelijke of rechter langsgevel met twee vergelijkbare vensteropeningen; de westelijke of linker zijgevel met een vergelijkbare vensteropening en links hiervan een later ingebracht modern venster met een door een kalf verdeeld kozijn en hierin twee onverdeelde, ongeveer vierkante ramen. Mastgoten rondom. Interieur bevat meerdere voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen, zoals boogvormige bakstenen rollaag tussen kamers en-suite en ingebouwde kast. Aantal deuren in kamer gehandhaafd.

Waardering

OFFICIERSWONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529661. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing