Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529699
Complexnummer: 
529661 - Deelen/Klein-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 juni 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189784 - 448490

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1-29 ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, oostelijk van het zuideinde van westelijke van de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp, nabij hun punt van samenkomst bij het zuidelijk toegangshek tot het terrein. De daknok is vrijwel noord-zuid gericht en loopt zo goed als evenwijdig met de westelijke van de beide noord-zuid gerichte wegen. Gebouw 1-29 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen officierswoning met schuur of garage en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een brinkdorpachtig verband geplaatste gebouwen, en hierbinnen op microniveau van een cluster losjes gegroepeerde woningen en annexe gebouwen. De schuur of garage (A14) is belangrijk gewijzigd en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk en ten dele met kruipruimte uitgevoerde bakstenen OFFICIERSWONING op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met grauwe betonnen pannen belegd, onderin iets uitgezwenkt schilddak, met in de beide langsschilden een onder lessenaarsdak gebrachte dakkapel, elk met twee maal twee ramen, en achter in het linker schild tevens een kunststof dakraampje; in de beide kopse schilden elk een relatief recent aangebracht tuimeldakraam. Kopse zuidgevel / hoofdgevel met links toegangsopening met in vieren verdeeld bovenlicht en twee treden, met deur waarin raampje en rechts twee vensters met betonnen kalf, waarin boven met roeden verdeelde vierruits valramen en onder naar binnen openende dubbele met roeden verdeelde tweeruits draairamen; vensters onder het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd zandlopermotief. De kopse noordgevel spiegelbeeldig en met vergelijkbare gevelopeningen uitgevoerd, maar voorzien van een deels glazen en verdeelde tuindeur. Oostelijke of rechter langsgevel met twee vergelijkbare vensteropeningen; de westelijke of linker zijgevel met een vergelijkbare vensteropening en links hiervan een later ingebracht modern venster met een door een kalf verdeeld kozijn en hierin twee onverdeelde, ongeveer vierkante ramen. Mastgoten rondom. Interieur bevat meerdere voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen, zoals boogvormige bakstenen rollaag tussen kamers en-suite en ingebouwde kast. Aantal deuren in kamer gehandhaafd.

Waardering

OFFICIERSWONING, van algemeen belang als goed herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette brinkdorpstructuur en de tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Klein-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging