Gorssel G 751
Bij Damlaan 3, 7211 CJ te Eefde

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN KOUDE BAK.

In de voormalige moestuin ten zuiden van het wandelbos ligt een uit baksteen opgetrokken tuinmuur (XXa), die op regelmatige afstand door pijlertjes is verstevigd. De muur met een geknikt en gebogen beloop, globaal van west naar noordoost lopend, wordt door een rollaag afgesloten. IJzeren ogen om de spalierlatten te bevestigen. Aan de oostkant wordt de muur trapsgewijs verlaagd. Tegen de tuinmuur staat een druivenkas (lessenaarsmodel) van baksteen met glazen ramen, XXa. In de korte bakstenen zijgevel een eenvoudige houten deur met rollaag. Tegen de rechterzijgevel een pomp. Tegen de tuinmuur staat ook een koude bak (XXa), opgemetseld van baksteen. Op de bak kunnen ramen gelegd worden.

Waardering

De TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN KOUDE BAK, behorend tot de historische buitenplaats 't Klaphek is van belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens het type;

- als functioneel onderdeel van het complex;

- als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de voormalige moestuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur tuinmuur met druivenkas en koude bak