Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529722
Complexnummer: 
529714 - Deelen/Vrijland-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 juli 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/161
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190019 - 450588

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 5 ligt vrijstaand tussen de gebouwen 8 en IV A, aan de zuidzijde van de centrale oost-west gerichte laan Vrijland-Noord. De daknok is oost-west gericht. Gebouw 5 is een in 1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen militair gebouw met technische functie (motorwasserij) en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een rechthoekig-geometrische structuur geplaatste gebouwen, en hierin op microniveau van enige relatief solitair en in directe aansluiting op die ruimtelijke structuur geplaatste panden. Aan de zuidzijde van het pand is later een eenvoudig hellend afdak bijgeplaatst.

Omschrijving

Eenvoudig, eenlaags, door een met overwegend grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd en flauw hellend schilddak gedekt, bakstenen MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (motorwasserij) op vrijwel vierkante plattegrond. In de westelijke kopgevel / hoofdgevel een later gedeeltelijk dichtgemetselde, getoogde toegangsopening onder hanenkam, waarin dubbele naar buiten openslaande halve glazen deuren; relict van elektrisch schakelmateriaal rechts naast toegang; boven de toegang een moderne TL-balk. In de oostelijke kopgevel relatief hoog twee vensters onder rollaag, met naar buiten openslaande dubbele vierruits ramen en hieronder een tweetal ventilatieroosters. Zuidelijke langsgevel voorzien van twee vergelijkbare vensters, maar dichtgezet, en hier is tevens het hellend afdak aangebouwd. Noordelijke langsgevel blind. Mastgoten rondom. Interieur bevat resten van elektrische installatie; grijs geschilderde lambrisering en wit gepleisterde muren en betonnen plafond.

Waardering

MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (motorwasserij), van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, uit de kunstmatig opgezette en sterk bij de vooraf bestaande ruimtelijke inrichting aansluitende geometrische nederzettingsstructuur en de hierbinnen tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Vrijland-Noord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1294

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411941exactvervaardiging