Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
529722
Complexnummer
529714 - Deelen/Vrijland-Noord
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82927/157
Kadastrale aanduiding
Arnhem A 1294
Arnhem, Deelen/Vrijland-Noord

Omschrijving

Inleiding

Gebouw 5 ligt vrijstaand tussen de gebouwen 8 en IV A, aan de zuidzijde van de centrale oost-west gerichte laan Vrijland-Noord. De daknok is oost-west gericht. Gebouw 5 is een in 1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen militair gebouw met technische functie (motorwasserij) en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een rechthoekig-geometrische structuur geplaatste gebouwen, en hierin op microniveau van enige relatief solitair en in directe aansluiting op die ruimtelijke structuur geplaatste panden. Aan de zuidzijde van het pand is later een eenvoudig hellend afdak bijgeplaatst.

Omschrijving

Eenvoudig, eenlaags, door een met overwegend grauwe gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd en flauw hellend schilddak gedekt, bakstenen MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (motorwasserij) op vrijwel vierkante plattegrond. In de westelijke kopgevel / hoofdgevel een later gedeeltelijk dichtgemetselde, getoogde toegangsopening onder hanenkam, waarin dubbele naar buiten openslaande halve glazen deuren; relict van elektrisch schakelmateriaal rechts naast toegang; boven de toegang een moderne TL-balk. In de oostelijke kopgevel relatief hoog twee vensters onder rollaag, met naar buiten openslaande dubbele vierruits ramen en hieronder een tweetal ventilatieroosters. Zuidelijke langsgevel voorzien van twee vergelijkbare vensters, maar dichtgezet, en hier is tevens het hellend afdak aangebouwd. Noordelijke langsgevel blind. Mastgoten rondom. Interieur bevat resten van elektrische installatie; grijs geschilderde lambrisering en wit gepleisterde muren en betonnen plafond.

Waardering

MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (motorwasserij), van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, uit de kunstmatig opgezette en sterk bij de vooraf bestaande ruimtelijke inrichting aansluitende geometrische nederzettingsstructuur en de hierbinnen tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 529714. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1941
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing