Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529723
Complexnummer: 
529714 - Deelen/Vrijland-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 juli 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/161
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190127 - 450605

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 7 ligt vrijstaand aan de westzijde van de oostelijke noord-zuid gerichte laan op Vrijland-Noord, ten noorden van nummer 9 en ten zuiden van nummer 3. De daknok strekt zich uit van west naar oost en loopt evenwijdig met de weg. Gebouw 7 is een in 1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen militair gebouw met technische functie (radiomontage en -reparatie) en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een rechthoekig-geometrische structuur geplaatste gebouwen, en hierin op microniveau van enige in directe aansluiting op die ruimtelijke structuur in lineair verband geplaatste panden.

Omschrijving

Eenlaagse, relatief lange en brede, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde bakstenen MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (radiomontage en -reparatie), op overwegend rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gemengde gegolfde opnieuw verbeterde holle (Hollandse) pannen belegd en aan beide kopse zijden afgewolfd zadeldak, met in het dakvlak van beide langsschilden vensterstroken van langgerekte dakkapellen. Ongeveer halverwege de oostgevel een onder verlengd dakschild gebrachte open aanbouw op drie steunberen. De oostelijke langsgevel / hoofdgevel bevat links drie en rechts vier vensteropeningen onder rollaag, waarvan de rechter met betonnen kalf, waarin boven achtruits valramen en onder dubbele naar binnen openende vierruits houten draairamen, en beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met een in groen en wit geschilderd lijstmotief. Hiertussen de open aanbouw met links en rechts getoogde toegangsopeningen met dubbele houten deuren en met getoogde raampjes ertussen. De westelijke langsgevel bevat dertien vensteropeningen onder rollaag met betonnen kalf, waarin boven achtruits valramen en onder dubbele naar binnen openende vierruits houten draairamen, beneden het kalf voorzien van plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd lijstmotief. In de zuidelijke kopgevel vier vergelijkbare vensters en op zolderverdiepingniveau twee getoogde venstertjes met achtruitsverdeling. De noordelijke kopgevel bevat zes vensters onder rollaag en voorzien van achtruits valramen. Zolderverdiepingniveau bereikbaar via een stalen trap en een relatief groot balkon met stalen balustrade en toegangsopening met dubbele houten deuren met in drieën verdeeld hoog glas. Mastgoten en wit geschilderde windveren.

Waardering

MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (radiomontage en -reparatie), van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette en sterk bij de vooraf bestaande ruimtelijke inrichting aansluitende geometrische nederzettingsstructuur en de hierbinnen tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Vrijland-Noord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1294

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411941exactvervaardiging