Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529725
Complexnummer: 
529714 - Deelen/Vrijland-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 juli 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/161
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190123 - 450565

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 9 ligt vrijstaand aan de westzijde van de oostelijke noord-zuid gerichte laan op Vrijland-Noord, tussen de nummers 7 en 11. De daknok strekt zich uit van oost naar west en staat haaks op de weg. Gebouw 9 is een in 1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen militair gebouw met technische functie (kabelopslag) en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een rechthoekig-geometrische structuur geplaatste gebouwen, en hierin op microniveau van enige in directe aansluiting op die ruimtelijke structuur in lineair verband geplaatste panden.

Omschrijving

Eenlaags, relatief breed, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerd bakstenen MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (kabelopslag) op een overwegend rechthoekige plattegrond en gedekt door een met gemengde grauwe betonnen pannen belegd en aan beide kopse zijden afgewolfd zadeldak met in het zuidelijk langsvlak twee relatief recente metalen rookkanalen. Aan het westelijk einde van beide langsgevels een onder verlengd dakschild gebrachte aanbouw, niet symmetrisch uitgevoerd. De kopse oostgevel / hoofdgevel met links en rechts een venster onder rollaag en centraal een brede getoogde toegangsopening onder hanenkam, voorzien van deur met rinketdeur. De kopse westgevel, niet symmetrisch voorzien van vijf vensteropeningen onder rollaag met achtruits valramen; de rechter twee bovendien met betonnen kalf, waarin onder dubbele houten naar binnen openende vierruits draairamen en plaatstalen luiken met groen en wit geschilderd lijstmotief. In de noordelijke langsgevel acht gevelopeningen onder rollaag en voorzien van achtruits valramen en rechts hiervan een toegangsopening met getoogd, in vieren verdeeld bovenlicht. Rechts hiervan de uitbouw, waarin toegangsopening met dubbele deuren, horizontaal verdeeld met tweederde glas. De zuidelijke langsgevel met acht vensteropeningen onder rollaag met achtruits valraam en links hiervan vermoedelijk een negende gevelopening. Verder links de uitbouw met een vensteropening. Mastgoten. Het interieur deels gemoderniseerd. Er zijn voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen, zoals binnenramen en geschilderde lambrisering.

Waardering

MILITAIR GEBOUW MET TECHNISCHE FUNCTIE (kabelopslag), van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette en sterk bij de vooraf bestaande ruimtelijke inrichting aansluitende geometrische nederzettingsstructuur en de hierbinnen tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Vrijland-Noord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1294

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411941exactvervaardiging