Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529732
Complexnummer: 
529714 - Deelen/Vrijland-Noord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 juli 2010
Kadaster deel/nr: 
58265/161
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
189874 - 450665

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 15a ligt vrijstaand, ten zuiden van gebouw 15, in de noordwestelijke oksel van de T-kruising van de noordelijke oost-west gerichte laan en de toegangsweg tot Vrijland-Noord. Gebouw 15a is een in 1941 als 'Sonderbau' tot stand gekomen transformatorhuis / elektriciteitshuis en is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de jaren 1940-1945, op mesoniveau van een ijl complex van in een rechthoekig-geometrische structuur geplaatste gebouwen, en hierin op microniveau van enige relatief solitair en in directe aansluiting op die ruimtelijke structuur geplaatste panden. Het gebouw verkeert in tamelijk verwaarloosde staat.

Omschrijving

Eenlaags, vlak gedekt, met betonnen overstek uitgevoerd en van een door een tentkapje afgedekte schoorsteen voorzien bakstenen TRANSFORMATORHUIS / ELEKTRICITEITSHUIS op vrijwel rechthoekige plattegrond. Rondom rollaag als einde van plint. In de westelijke langsgevel / hoofdgevel links een toegang met plaatstalen deur onder rollaag en rechts een venster met bakstenen lekdorpel, voorzien van thans afgesloten in vieren verdeeld ijzeren raam. Oud schakelmateriaal en verlichting bij toegang. De oostelijke gevel vergelijkbaar. Noord- en zuidgevel blind uitgevoerd. Interieur bevat resten van elektrische installatie; wit gepleisterde muren en plafond.

Waardering

TRANSFORMATORHUIS / ELEKTRICITEITSHUIS, van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette, sterk bij de vooraf bestaande ruimtelijke inrichting aansluitende geometrische nederzettingsstructuur en de hierbinnen tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen/Vrijland-Noord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1294

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19411941exactvervaardiging