Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
529740
Complexnummer: 
529738 - Deelen/Kop van Deelen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Ede
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Deelen
X-Y coördinaat: 
189999 - 453401

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 1 ligt met de nok evenwijdig aan de weg, en vrijstaand aan de zuidzijde van en ongeveer halverwege de voormalige Deeler Buurtweg, aan een circa 10 meter breed met struiken bezet gazon, tegenover gebouw 8 en tussen de gebouwen 2 en 9. In 1940 gebouwd als 'Regelbau', type 'Unterkunft Groß'. Op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945. Op mesoniveau deel van een ijl complex van in esdorpachtige structuur geplaatste gebouwen. Op microniveau onderdeel van een los gegroepeerde cluster van in lineair verband geplaatste gebouwen.

Omschrijving

Eenlaagse, met ca. 50 cm dik buitenmuurwerk uitgevoerde bakstenen LEGERINGSBARAK, op rechthoekige plattegrond met plint en fundament van gecementeerd metselwerk en gedekt door een aan twee zijden afgewolfd en onderin iets uitgezwenkt, met gegolfde betonnen pannen belegd zadeldak. Tegen de kopse oostgevel een aanbouw, die onder een apart, uitgezwenkt en met pannen belegd zadeldak is gebracht. Op de begane grond in beide lange zijden voorzien van drie stel vensteropeningen onder hanenkam en met betonnen kalf, waarin met roeden verdeelde dubbele houten vierruits draairamen onder en achtruits valramen boven; draairamen voorzien van in rood en wit zandlopermotief beschilderde en aan de andere zijde witte, plaatstalen luiken. In de kopse gevels twee maal twee vergelijkbare vensters en in de aanbouw één - deze laatste zonder luiken - en op zolderniveau twee maal twee vierruits vensters. De dwars geplaatste toegangsopening in de aanbouw voorzien van vlakke houten deur en gedeeld bovenlicht; toegang op begane grond in kopse westgevel dichtgemetseld; die op zolderniveau bereikbaar via klimijzers en betonnen balkon met ijzeren balustrade. Mastgoten; donkerrood geschilderde windveren.

Waardering

LEGERINGSBARAK, van algemeen belang als relatief gaaf onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege: architectuurhistorische, stedenbouwkundige, krijgs- en cultuurhistorische en complex- en ensemblewaarden, die onder meer kunnen blijken uit de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant, uit de voor de bouwtijd kenmerkende onderdelen en details, uit de kunstmatig opgezette esdorpstructuur en tot in detaillering doorgevoerde camouflage, uit de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en uit de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDelenseweg856877 AEBijDeelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouwLegeringsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OTTERLOC773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenMilitair verblijfsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401940exactvervaardiging